Οι αυξημένες ανάγκες του φαρμακευτικού τομέα

Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 16:47
UPD:17:51
Shutterstock
A- A A+

Ξένη δημοσίευση

Ο φαρμακευτικός τομέας της ΕΕ εκτιμάται σε 220 δισεκατομμύρια Ευρώ και απασχολεί περίπου 800.000 άτομα (2012). Αντιπροσωπεύει περίπου το 1,8% του συνολικού εργατικού δυναμικού και είναι μία από τις βιομηχανίες με την υψηλότερη παραγωγικότητα στην εργασία. Είναι μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης για την Ευρωπαϊκή Ένωση όπως αντικατοπτρίζεται από το μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής του (2,5% αύξηση στην παραγωγή 2006-2011). Η παγκόσμια αγορά για ιατρικά προϊόντα έχει πλέον ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Έχει όμως να αντιμετωπίσει και ορισμένες σημαντικές προκλήσεις. Χαρακτηριστικές τάσεις στον κλάδο είναι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής του παγκόσμιου πληθυσμού και συνεπώς η αυξημένη ζήτηση φαρμακευτικών σκευασμάτων ιδίως από άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, η αύξηση των χρόνιων ασθενειών, η αλλαγή του τρόπου ζωής σε μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου αλλά και του αναπτυσσόμενου κόσμου και η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη του κοινού. Επίσης, εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 η μέχρι σήμερα προσέγγιση της αγοράς σε μαζικό επίπεδο θα αλλάξει σε μία πιο στοχευμένη/προσωποποιημένη προσέγγιση, με σκοπό την αύξηση της κερδοφορίας.  

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ανάγκες για καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε όλες τις εκφάνσεις της φαρμακευτικής βιομηχανίας: της έρευνας και ανάπτυξης, των πωλήσεων και της επικοινωνίας, της διακίνησης και διάθεσης, κ.ο.κ. Ειδικά στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, η ζήτηση για καλούς επιστήμονες είναι συνεχής και αυξανόμενη παρόλο που υπάρχουν δεκάδες διαφορετικά φάρμακα για κάθε είδους πάθηση. Τα περισσότερα από αυτά έχουν σημαντικές παρενέργειες οι οποίες γίνεται προσπάθεια να μειωθούν και αυτό απαιτεί συνεχή έρευνα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως και η ικανοποίηση των εργαζόμενων στη φαρμακοβιομηχανία είναι πολύ υψηλή. Εν μέρει λόγω των υψηλών αμοιβών που προσφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρίες σε νέους ανθρώπους με ταλέντο, της καλής κερδοφορίας σε ιδιόκτητες επιχειρήσεις στον κλάδο, αλλά και της πεποίθησης των εργαζόμενων ότι συμβάλλουν στο γενικό καλό, απαλύνοντας την ασθένεια και τον πόνο. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι οι φορείς του κλάδου προσπαθούν να προάγουν ένα κλίμα συνεργατικότητας μεταξύ των εργαζομένων τους ώστε αυτοί να νιώθουν χρήσιμοι και ότι η δουλειά τους εκτιμάται.

Η είσοδος στην αγορά εργασίας της φαρμακευτικής βιομηχανίας είναι μία ελκυστική προοπτική για πολλούς νέους και όχι τυχαία. Οι σπουδές στην Φαρμακευτική εξασφαλίζουν στους αποφοίτους πρόσβαση σε μια δυναμική και ραγδαίως αναπτυσσόμενη αγορά εργασίας με μηδενικά ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η καλή προετοιμασία όμως για αυτή, έγκειται στην επιλογή ενός προγράμματος σπουδών από κάποιο κορυφαίο, διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο που θα εξασφαλίσει στον φοιτητή τις σωστές βάσεις, τις γνώσεις και την εμπειρία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που θα συναντήσει στον επαγγελματικό του βίο. Ένα από τα πιο ‘δυνατά’ προγράμματα φαρμακευτικής είναι αυτό του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ που με την προσθήκη του προγράμματος της Φαρμακευτικής, διαθέτει το πληρέστερο Τμήμα Επιστημών Υγείας και Ζωής στην Κύπρο, με προγράμματα όπως Βιολογικές Επιστήμες, Διατροφολογία/Διαιτολογία, Νοσηλευτική, Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία, Ακτινοδιαγνωστική/Ακτινοθεραπεία και Αθλητική Επιστήμη και Φυσική Αγωγή.

Το πρόγραμμα είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών και αποκτά θέση προβολής στον επίσημο Παγκόσμιο Κατάλογο Φαρμακευτικών Σχολών και στο δίκτυο ακαδημαϊκών υπηρεσιών της ομοσπονδίας.

Το πρόγραμμα σπουδών γίνεται στα ελληνικά, είναι σύγχρονο και ισόρροπο, και υποστηρίζεται από πλήρως εξοπλισμένα σύγχρονα εργαστήρια. Μάλιστα, δημιουργούνται ευεργετικές συνέργειες από τη συνύπαρξη της Ιατρικής Σχολής του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ σε ό,τι αφορά τις υποδομές και τον εργαστηριακό εξοπλισμό, το ακαδημαϊκό προσωπικό, την διεπιστημονική υποστήριξη, την τεχνογνωσία, την έρευνα, το κύρος και την αναγνώριση.

Οι απόφοιτοι της Φαρμακευτικής Σχολής μπορούν να απασχοληθούν άμεσα σε ιδιόκτητο φαρμακείο, να διεκδικήσουν θέση στη Φαρμακευτική Βιομηχανία ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Μεταπτυχιακό επίπεδο. Μετά από επιτυχείς εξετάσεις στον αρμόδιο φορέα, κατοχυρώνεται το δικαίωμα λήψης άδειας εξασκήσεως του επαγγέλματος του Φαρμακοποιού.

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ανήκει στον μεγαλύτερο Διεθνή Εκπαιδευτικό Οργανισμό LAUREATE INTERNATIONAL UNIVERSITIES, ένα δίκτυο 80 πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο που αριθμεί περίπου ένα εκατομμύριο φοιτητές. Η συμμετοχή του στο δίκτυο Laureate ενισχύει τον διεθνή χαρακτήρα του πανεπιστημίου και δημιουργεί μοναδικές ευκαιρίες συνεργασίας και διάδρασης των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού με μία πολύ μεγάλη παγκόσμια πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τέλος, το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ έχει αξιολογηθεί από τον QS TOP UNIVERSITIES (QS STARS) με τον υψηλότερο δείκτη 'πέντε Αστέρια' στους τομείς της Διδασκαλίας, των Εγκαταστάσεων, της Κοινωνικής Ευθύνης, της Διεθνοποίησης και της Προσβασιμότητας/Στήριξης των φοιτητών.

 

Πηγές:

The Guardian

Market Realist

European Commission

PWC

Business Insider

EUC

Links:

https://www.theguardian.com/technology/2014/oct/10/medical-robots-surgery-trust-future

http://marketrealist.com/2015/01/global-needs-drive-growth-pharmaceutical-industry/

file:///C:/Users/eleni/AppData/Local/Temp/pharmastrategy_en.pdf

http://www.pwc.com/gx/en/industries/pharmaceuticals-life-sciences/pharma-2020/pharma-2020-marketing-the-future-which-path-will-you-take.html

http://www.businessinsider.com/how-the-pharmacy-sector-became-a-cool-place-to-work-2013-2

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή