Βενεζουέλα: Η «μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και δεκαετίες» πιέζει τον Μαδούρο

Αίτημα η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για απομάκρυνση του προέδρου της χώρας
Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 13:10
UPD:03/09/2016 12:12
REUTERS/MARCO BELLO
A- A A+

Οι αντίπαλοι του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ισχυρίζονται ότι κινητοποίησαν ένα εκατομμύριο ανθρώπους την Πέμπτη, στη μεγαλύτερη αντικυβερνητική διαδήλωση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με αίτημα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απομάκρυνση του επικεφαλής του κράτους.

Η αστυνομία αναπτύχθηκε με εκατοντάδες ένστολους να εξασφαλίζουν ότι οι αντίπαλοι του ριζοσπάστη σοσιαλιστή, επικρινόμενου και ως λαϊκιστή, προέδρου Μαδούρου δεν θα συναντηθούν στους δρόμους με υποστηρικτές του.

EURONEWS

Η πόλωση μεταξύ του ριζοσπαστικού αντιαμερικανικού Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος Βενεζουέλας και της ενιαίας αντιπολίτευσης Κεντροαριστεράς - Κέντρου - Κεντροδεξιάς (Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας) γεννά φόβους για έκρηξη εμφύλιας βίας στο πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος της Λατινικής Αμερικής, με τον πληθυσμό να βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστιες ελλείψεις σε βασικά είδη κατανάλωσης και φάρμακα.

Ο γενικός γραμματέας του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, Χεσούς Τορεάλμπα, δήλωσε ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με συμμετοχή «μεταξύ 950.000 and 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων».

Οι διαδηλωτές φώναζαν το σύνθημα «Η Βενεζουέλα πεινά» και «Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει».

«Είτε θα πορευτούμε είτε θα πεθάνουμε από την πείνα. Δεν φοβόμαστε πλέον την κυβέρνηση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η διαδηλώτρια Άνα Γκονσάλες, 53 ετών.

«Πρόκειται για ιστορική πορεία. Σήμερα αρχίσει ένα κομβικής σημασίας στάδιο της πάλης», πρόσθεσε ο κ. Τορεάλμπα.

«Ο λαός με τον Μαδούρο»

Χιλιάδες υποστηρικτές του κ. Μαδούρο συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Μπολιβάρ με κόκκινα ρούχα και καπέλα, φωνάζοντας «ο λαός είναι μαζί σου». Οι συγκεντρωμένοι, ωστόσο, δεν ξεπέρασαν τις 30.000.

«Σήμερα νικήσαμε ένα πραξικόπημα. Απέτυχαν για ακόμη μία φορά. Η νίκη είναι δική μας», είπε στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

EURONEWS

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον κ. Μαδούρο και το «μπολιβαριανό» καθεστώς για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ενώ ο κ. Μαδούρο ομιλεί για «πραξικόπημα της Δεξιάς».

Οι αρχές είχαν συλλάβει τις προηγούμενες ημέρες τρία ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, καθώς και δύο δημάρχους που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, η αντιπολίτευση διοργανώνει νέα «εθνική ημέρα κινητοποίησης», ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα διαδηλώσει έξω από τα γραφεία της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή