Νέος κύκλος συζήτησης ανοίγει για το θέμα των συμβασιούχων, με αφορμή ερώτημα που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς την Κομισιόν. Αφορμή για την ανακίνηση του θέματος ήταν η εκδίκαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενός προδικαστικού ερωτήματος, που είχε υποβάλλει δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, σχετικά με την ρύθμιση που περιλάμβανε το διάταγμα Ρέππα του 2003.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα», η Κομισιόν εξέδωσε γνωμοδότηση για τη ρύθμιση μονιμοποίησης των συμβασιούχων, κρίνοντας ουσιαστικά αντικοινοτικό και παράνομο τόσο το διάταγμα Παυλόπουλου, όσο και το προηγούμενο του κ. Ρέππα.
Το υπουργείο Εσωτερικών κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για «αυθαίρετη ερμηνεία» απόψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν το προεδρικό διάταγμα Ρέππα - Σκανδαλίδη και που αποδίδουν οι συντάκτες του άρθρου στο προεδρικό διάταγμα 164/2004.
«Και επειδή στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για "χρονικό της ντροπής"», συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «από το ίδιο το περιεχόμενό του προκύπτει ότι το χρονικό αυτό αφορά την κυβέρνηση Σημίτη και τον εκ μέρους της εμπαιγμό των συμβασιούχων».
«Εστω και τώρα, ύστερα από πολύχρονη σιωπή, κάποιοι αναγκάζονται να ομολογήσουν την αλήθεια ακόμη κι όταν προσπαθούν να τη διαστρέψουν... Αυτά συμβαίνουν, όμως, όταν κάποιοι ακρωτηριάζουν την αλήθεια πάνω στην προκρούστεια κλίνη μιας επιχείρησης αντιπολίτευσης, που δε γνωρίζει όρια», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών.
«Η γνωμοδότηση της Ε.Ε. είναι χαστούκι για τον νόμο Ρέππα και όχι για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος.
«Η γνωμοδότηση αφήνει έκθετη κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στους συμβασιούχους και την ελληνική κοινωνία» τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος σημειώνοντας ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει και αυτή και την προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα οδηγήσουν τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν δεν εφαρμόσουν ή εφαρμόσουν πλημμελώς την Οδηγία.