Μαξίμου: Όλα θα κριθούν μέσα στο επόμενο πεντάμηνο

Πέμπτη, 01 Σεπτεμβρίου 2016 14:58
UPD:15:37
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στην κρισιμότητα των επομένων πέντε μηνών και στα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές και να σφραγίσει με τον τρόπο αυτόν -έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων- την έξοδο από την πολυετή κρίση αναφέρθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, επέλεξε να αναφερθεί στην κρισιμότητα της χρονικής περιόδου μέχρι το τέλος του έτους, όχι φυσικά τυχαία, στη συνάντησή του, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας εν όψει της επίσκεψής του στην 81η ΔΕΘ.

Την κρισιμότητα των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης. Μιλώντας στη Βουλή έκανε στροφή 90 μοιρών για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ λέγοντας πως «η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat». Σύμφωνα μάλιστα με τον αν. υπουργό, «η συμφωνία του Ιουνίου εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ».

ΕΡΤ

Η κυβερνητική αναδίπλωση έρχεται μερικές ημέρες μετά την αυστηρή προειδοποίηση της επιτρόπου Μ. Τίσεν ότι το θέμα της αμφισβήτησης των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ θα απασχολήσει την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup αλλά και την αντίστοιχη δήλωση του εκπροσώπου της Κομισιόν Μ. Σχοινά.

Στροφή στην κοινωνία με «τράπεζα φτωχών»

Την ίδια ώρα και εν όψει ΔΕΘ η κυβέρνηση επιχειρεί να στρέψει το βλέμμα της στην κοινωνία με αιχμή αυτό που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέφερε ως «δίκαιη ανάπτυξη». Ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε στη Βουλή ότι το 2016 θα κλείσει με το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται, επομένως «η υφιστάμενη υπέρβαση του πλεονάσματος κατά τέσσερις φορές θα “επιστραφεί” στην οικονομία ως ένεση ρευστότητας».

Ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθει στη Βουλή το επόμενο διάστημα -βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαβούλευση είναι το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία.

Σε αυτό θα προβλέπονται:

1. Η ίδρυση Ταμείου Κοινωνική Οικονομίας το οποίο θα προχωρά σε «μικροχρηματοδοτήσεις» και θα λύνει προβλήματα μικρών δανειοδοτήσεων, εγγυήσεων και εγγυητικών επιστολών για κοινωνικές επιχειρήσεις. Το Ταμείο θα χρηματοδοτείται και από ευρωπαϊκούς πόρους.

2. Για να «ανοίξει» η βεντάλια των δικαιούχων ώστε να έχουν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία στο ν/σ θα ορίζεται σαφώς ότι κοινωνικές επιχειρήσεις θα θεωρούνται, πέραν των μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, και όσες το 60% των καθαρών εσόδων τους θα διοχετεύεται σε κοινωνική δραστηριότητα, το 35% σε θέσεις εργασίας και μισθούς και το 5% θα γίνεται αποθεματικό.

Στο Μαξίμου εν όψει της κατάθεσης του ν/σ σημειώνουν πως για την κυβέρνηση, «η κοινωνική οικονομία δεν θεωρείται απλώς φιλανθρωπία και λύση απελπισίας, αλλά αναπτυξιακός πυλώνας» και ότι θα υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποκλείονται πρακτικές του παρελθόντος με κατασπατάληση κρατικού και κοινοτικού χρήματος από «διάφορους αετονύχηδες και παρατρεχάμενους», κάτι που όπως λένε «γίνεται για πρώτη φορά».

 

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή