Μετέωρος

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2005 18:21
UPD:18:22

A- A A+

Ο εικονιζόμενος νεαρός άνδρας υποφέρει από κάποιο μετα-τραυματικό σοκ, είναι εξαιρετικά ευάλωτος, τρομοκρατείται μόλις επιχειρήσει να τον πλησιάσει κάποιος και είναι οχυρωμένος στη σιωπή από τις 7 Απριλίου, οπότε και εντοπίστηκε από βρετανούς αστυνομικούς να περιφέρεται σε κατάσταση σύγχυσης στην παραλία του Κεντ, ντυμένος με επίσημο ένδυμα.

Η φωτογραφία του έχει κάνει από την περασμένη Κυριακή το γύρο του κόσμου, σε μια προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία για την ταυτότητά του. Γιατί όμως τέτοιο ενδιαφέρον για έναν άγνωστο; Γιατί θυμίζει τον «Σολίστα», (τον υποδύθηκε ο Tζέφρι Pας στην ταινία «Shine, ο σολίστας» και κέρδισε το όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου το 1996), μία μουσική ιδιοφυΐα, που υπέστη σοβαρό νευρικό κλονισμό την ώρα που έπαιζε ένα κομμάτι του Ραχμάνινοφ.

Οταν το ιατρικό προσωπικό έδωσε στον μυστηριώδη άνδρα χαρτί και μολύβι, εκείνος σχεδίασε ένα πιάνο, και όταν τον οδήγησε στο όργανο, άρχισε να παίζει με δεξιοτεχνία κλασικά κομμάτια επί ώρες.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου στο Κεντ, όπου έχει εισαχθεί ο πιανίστας, το ίδρυμα έχει δεχθεί τουλάχιστον 500 τηλεφωνήματα από την περασμένη Κυριακή που οι αρχές απηύθυναν έκκληση σε οποιονδήποτε γνωρίζει κάτι.

Αλλά το σκοτάδι δεν διαλύεται και ο άτυχος άνδρας - φάντασμα γυρεύει ασυλία στις νότες. Ενας άνθρωπος χωρίς παρελθόν, χωρίς μνήμη του ίδιου για τον εαυτό του και των άλλων, χωρίς όνομα, χωρίς οικογένεια, χωρίς γενέθλιο τόπο, χωρίς ταυτότητα ύπαρξης και χωρίς σκοπό, μπορεί να περιπλάνεται προς ένα μέλλον αβέβαιο ή προς την απόλυτη ελευθερία, σαν ένα νέο είδος ουτοπίας, όχι τόσο και μόνο από τους άλλους αλλά από τον ίδιο του τον εαυτό. (το στοίχημα της ταινίας του Ακι Kαουρισμάκι «The Man Without a Past»)

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή