Ταραχές στη Γκαμπόν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις προεδρικές εκλογές

Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2016 19:00
UPD:01/09/2016 09:38
REUTERS/Gerauds Wilfried Obangome

Υποστηρικτές του υποψήφιου της αντιπολίτευσης, Ζαν Πινγκ.

A- A A+

Συκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σημειώθηκαν στη Λιμπρεβίλ, πρωτεύουσα της Γκαμπόν, μετά την επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Αλί Μπονγκό Οντίμπα επανεξελέγη με ποσοστό 49,80%, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν στην έδρα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πακόμ Μουμπελέ-Μπουμπεγιά ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα ο Αλί Μπονγκό, γιος του επί 42 χρόνια προέδρου της Γκαμπόν Ομάρ Μπονγκό, επανεκλέγεται για δεύτερη επταετή θητεία, καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ συγκέντρωσε ποσοστό 48,23%.

EURONEWS

Ο κ. Πινγκ είχε ήδη απορρίψει τα αποτελέσματα και είχε αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Με βάση την καταμέτρηση που ανακοίνωσε ο υπουργός, ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται με διαφορά μόλις 5.594 ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 59,46%, δηλαδή ψήφισαν 356.890 άνθρωποι σε σύνολο 627.805 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο μία επαρχία κατέγραψε πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής: η Οτ-Ογκοουέ, πατρίδα της οικογένειας Μπονγκό, όπου σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ψήφισε το 99,93% των εγγεγραμμένων και ο Αλί Μπονγκό έλαβε ποσοστό 95,46%. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και ζητεί, χωρίς ανταπόκριση, την επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή