Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Σε φάση ωρίμανσης οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 14:39
A- A A+

Οι σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ εισέρχονται σε φάση ωρίμανσης κι εμβάθυνσης δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην Ουάσινγκτον.

Ο κ.Κουμουτσάκος αναφέρθηκε στην προοπτική των σχέσεων των δύο χωρών σε βάθος χρόνου, τονίζοντας ότι δεν έχει καθορισθεί η μορφή που θα πάρει αυτή η συνεργασία. Εκανε λόγο, πάντως, για σκέψεις που αφορούν την πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή, ως ένα από τα αντικείμενα που βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών των δύο πλευρών.

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ελλάδα εδράζει τις θέσεις της στην πεποίθηση ότι πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες και οι διεθνείς συμβάσεις, και με βάση αυτή την αρχή, οι προσπάθειες της προσέγγισης συνεχίζονται.

Σε ο,τι αφορά την πορεία του Κυπριακού, ο κ.Κουμουτσάκος είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό στάδιο, και κατόπιν συνεργασίας Αθήνας και Λευκωσίας έχει υιοθετηθεί και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία συγκεκριμένη προσέγγιση, που αφορά τις επαφές που διεξάγονται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτημα για την πιθανότητα υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων για το Κυπριακό στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, αύριο στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημείωσε ότι τα θέματα της ημερήσιας διάταξης έχουν ανακοινωθεί επισήμως, και πρόσθεσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο διαδικαστικό στάδιο και δεν τίθεται θέμα προτάσεων από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τέλος, για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, ο κ.Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Η Βουλή των Ελλήνων έχει καθιερώσει την 19η Μαϊου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων και τονίζουμε ότι η Ελλάδα με ιδιαίτερη ευαισθησία πάντα συμβάλλει ανάλογα με τις δυνάμεις της σε κάθε προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας για την αποτελεσματική πρόληψη, τη ριζική αντιμετώπιση κι εξάλειψη κάθε πρακτικής που στρέφεται κατά του πολύτιμου αγαθού της ελευθερίας, της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή