ΗΠΑ: Πίσω από τις πρόσφατες επιθέσεις στο Μπανγκλαντές το Ισλαμικό Κράτος

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 15:16
UPD:15:20
REUTERS/MOHAMMAD PONIR HOSSAIN

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή σύλληψη ομήρων σε καφέ της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου και είχε δημοσιοποιήσει εικόνες του μακελειού πριν πραγματοποιήσει επίθεση η αστυνομία.

A- A A+

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε στο Μπανγκλαντές ότι υπάρχουν αποδείξεις για διασυνδέσεις των δραστών των πρόσφατων φονικών επιθέσεων στη χώρα με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Προσεγγίσαμε πολύ ειλικρινά το θέμα αυτό και είπαμε ξεκάθαρα ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία έχει επαφές με περίπου οκτώ διαφορετικές οντότητες σε όλο τον κόσμο, από τις οποίες μία στη Νότια Ασία», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, έπειτα από συναντήσεις που είχε στην Ντάκα με μέλη του υπουργικού συμβουλίου της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα.

«Είχαν μια σχέση έως έναν ορισμένο βαθμό με ορισμένους πράκτορες εδώ και το έχουμε πει με σαφή τρόπο κατά τη συνομιλία μας. Είναι αδιαμφισβήτητο», είπε ακόμη ο κ. Κέρι.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την αιματηρή σύλληψη ομήρων σε καφέ της πρωτεύουσας την 1η Ιουλίου και είχε δημοσιοποιήσει εικόνες του μακελειού πριν πραγματοποιήσει επίθεση η αστυνομία.

Όμως οι αρχές του Μπανγκλαντές εξακολουθούν να αρνούνται την παρουσία οποιασδήποτε διεθνούς τζιχαντιστικής οργάνωσης στη χώρα και έχουν επιρρίψει την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις στην τοπική ισλαμιστική οργάνωση Τζαγετούλ Μουτζαχεντίν Μπανγκλαντές (JMB).

«Δεν πιστεύω πως η κυβέρνηση του Μπανγκλαντές στρουθοκαμηλίζει», είπε ωστόσο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας που επισκέπτεται για πρώτη φορά τη μουσουλμανική χώρα.

Διευκρίνισε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών.

«Ο υπουργός Εξωτερικών Μαχμούντ Άλι και η πρωθυπουργός εξέφρασαν ξεκάθαρα την επιθυμία να συνεργαστούν πολύ πολύ στενά μαζί μας», πρόσθεσε.

Δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Τζον Κέρι, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε κοντά στην Ντάκα τρεις τζιχαντιστές, μεταξύ των οποίων και τον φερόμενο ως εγκέφαλο της σφαγής στην Ντάκα, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι, περιλαμβανομένων και 18 ξένων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή