Ένας χρόνος στον πλανήτη... Χαβάη

Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016 13:20
UPD:13:32
euronews

Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι τους μελλοντικοί αστροναύτες, μάζεψαν τα πράγματα τους και μετακόμισαν στη Χαβάη, σε μία προσπάθεια της NASA να… φέρει τις συνθήκες του πλανήτη Άρη στη Γη.

A- A A+

Έναν χρόνο σε απομόνωση, στη σκιά ενός ηφαιστείου στη Χαβάη, πέρασε μία ομάδα έξι επιστημόνων, στο πλαίσιο του «διαστημικού» προγράμματος HI-SEAS.

Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες, όλοι τους μελλοντικοί αστροναύτες, μάζεψαν τα πράγματά τους και μετακόμισαν στη Χαβάη, σε μία προσπάθεια της NASA και του τοπικού Πανεπιστημίου να… φέρουν τις συνθήκες του πλανήτη Άρη στη Γη.

Στόχος της αποστολής ήταν να μελετηθούν -σε συνθήκες προσομοίωσης- οι ψυχολογικές αλλά και οι σωματικές επιπτώσεις της απομόνωσης. 

Οι έξι επιστήμονες έζησαν μέσα σε έναν θόλο 1.300 τετραγωνικών σε μια απομονωμένη περιοχή, κοντά στο ηφαίστειο Μάουνα Λόα, ενώ κάθε φορά που έβγαιναν από το «διαστημόπλοιο», φορούσαν μια στολή βάρους 18 κιλών.

Οι «αστροναύτες» είχαν να αντιμετωπίσουν και την περιορισμένη πρόσβαση στο νερό, που δεν ξεπερνούσε τα οκτώ λεπτά ημερησίως, σύμφωνα με το Euronews.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που αστροναύτες προετοιμάζονται για κάποια μελλοντική αποστολή μένοντας σε απομόνωση, καθώς το 2011 μια άλλη ομάδα έμεινε κλεισμένη σε «κελιά» για 520 ημέρες. 

Εξάλλου, ήδη αναζητούνται οι επιστήμονες που θα στελεχώσουν τις επόμενες αποστολές προσομοίωσης, οι οποίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον οκτώ μηνών και θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2017 και τον Ιανουάριο 2018, αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή