Αρχή «δύσκολου χειμώνα» για την κυβέρνηση

Κυριακή, 28 Αυγούστου 2016 23:13
UPD:29/08/2016 10:32
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Με τη συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη και Μοσκοβισί στις Βρυξέλλες ξεκινά και επίσημα σήμερα η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι τέλους του έτους οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα που θα καταστήσουν το χρέος της χώρας βιώσιμο.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στη Real News αναφέρθηκε στη συμφωνία του περασμένου Μαΐου η οποία - όπως είπε - «θα πρέπει να εφαρμοστεί από όλους, είτε έχουν εκλογές τον επόμενο χρόνο στις χώρες τους (Γερμανία), είτε όχι».

Χρησιμοποιώντας το ρήμα «απαιτούμε» ο κ. Τσίπρας κατά πολλούς στην Αθήνα, επιβεβαίωσε τις τεταμένες, για μία ακόμη φορά, σχέσεις με τους θεσμούς σε μία σειρά θεμάτων.

Ένα από αυτά είναι και η κατάθεση του μεσοπρόθεσμου η οποία εκκρεμεί και πρέπει να γίνει εντός του Σεπτεμβρίου. Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες θα απασχολήσει τη σημερινή συνάντηση με την ελληνική πλευρά να ζητά τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 χωρίς όμως πολλές ελπίδες. Επίσης, όπως έχει γράψει το naftemporiki.gr η ελληνική πλευρά θα θέσει και μια σειρά από αιτήματα αλλά η «εμμονή» του κ. Μοσκοβισί στην απαρέγκλιτη τήρηση των συμφωνηθέντων δεν επιτρέπει αισιοδοξία.

Η μείωση των πλεονασμάτων από το 2018, είπε χθες ο κ. Τσίπρας, «ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της οικονομίας». Και με την ένταξη της χώρας μας στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «θα συμβεί τους επόμενους μήνες η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του naftemporiki.gr στη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον Πρωθυπουργό, την περασμένη Πέμπτη στο Παρίσι, συζητήθηκε το ενδεχόμενο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν τις γερμανικές εκλογές το 2017 και μέχρι τέλους του έτους με τον Ευρωπαίο επίτροπο να δηλώνει ότι αν συμφωνηθεί η απομείωση του ελληνικού χρέους αυτή θα γίνει παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.

Ωστόσο το Μαξίμου γνωρίζει καλά και έχει λάβει το σχετικό μήνυμα από τις Βρυξέλλες ότι προϋπόθεση είναι να κλείσουν οι εκκρεμότητες της πρώτης αξιολόγησης και η κρίσιμη δεύτερη αξιολόγηση όσο το δυνατόν και σίγουρα πριν τα Χριστούγεννα.

Για το Μαξίμου θα είναι ένας κρίσιμος και δύσκολος χειμώνας, γεμάτος φόρους, και μόνο μια επιτυχής κατάληξη του οδικού χάρτη του Πρωθυπουργού θα αναστρέψει την κατάσταση και την εικόνα της κυβέρνησης στη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή