ΗΠΑ: Eτοιμες να εγκαινιάσουν στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα

Πέμπτη, 19 Μαΐου 2005 20:00
A- A A+

Αυξημένη πολιτική σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχει αύριο το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο Τζόρτζ Μπους, συνάντηση που είναι η δεύτερη των δύο ανδρών τον τελευταίο χρόνο.

Στην συνάντηση Μπους - Καραμανλή θα συζητηθούν οι προοπτικές λύσης του Κυπριακού, το «αγκάθι» του ονόματος της ΠΓΔΜ, η κατάσταση στα Βαλκάνια και το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών στον Καύκασο, όπου η Ουάσιγκτον υπολογίζει τον ρόλο του ελληνικού στοιχείου, και η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία θα επικεντρωθεί στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό της Π. Μολυβιάτη, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «καλύτερο φίλο της Αμερικής στα Βαλκάνια».

Χθες το βράδυ, ο Υπουργός των Εξωτερικών μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε πως έχει υπάρξει μια πολύ ουσιαστική και θεαματική βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και επιστέγασμα αυτής της βελτίωσης είναι και η συνάντηση Καραμανλή - Μπους.

Ο κ. Μολυβιάτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η βελτίωση εκφράζεται κυρίως σε μια διάσταση στρατηγικής συνεργασίας, που προσλαμβάνουν πλέον οι σχέσεις Ελλάδας - Αμερικής, συνεργασίας, η οποία αφορά και την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, αλλά και ιδιαίτερα των Βαλκανίων. Πέραν αυτού, στο διμερές επίπεδο υπάρχει μια σύσφιξη των σχέσεων και στο πολιτικό επίπεδο, θα γίνει δε προσπάθεια να υπάρξει ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο οικονομικό επίπεδο. Φυσικό είναι να συζητήσουμε το Κυπριακό, το Σκοπιανό και την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε ο κ. Μολυβιάτης.

Πηγή: AΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή