Ουζμπεκιστάν - Αρνείται τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας ο Καρίμοφ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 11:56
A- A A+

Tηλεφωνική επικοινωνία με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι, Αναν, είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ, με θέμα την πρόσφατη αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην πόλη Αντιζάν, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο UZA.

«Στη διάρκεια της συνομιλίας ο Καρίμοφ ενημέρωσε λεπτομερώς τον γ.γ. του ΟΗΕ για τα γεγονότα της 13ης Μαΐου στο Αντιτζάν», διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν μεταξύ άλλων εξέφρασε στον κ. Αναν, την αντίθεσή του στο αίτημα για διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τα βίαια επεισόδια στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση η απάντηση δεν υπόσχεται πολλά», δήλωσε στο BBC η Λουίζ Αρμπουρ , ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ερωτηθείσα για την ανταπόκριση του Καρίμοφ. Η αρμοστής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι ο Καρίμοφ ενημέρωσε τον Κόφι Αναν πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι ανοικτός σε μία διεθνή έρευνα» εκφράζοντας την άποψη ότι μέτρα όπως η επίσκεψη διπλωματών και ξένων δημοσιογράφων στην πόλη Αντιτζάν, είναι επαρκή.

«Ελπίζω ότι ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν μπορεί να πειστεί ότι είναι προς το συμφέρον του λαού του και της διεθνούς κοινότητας να επιτρέψει μία αξιόπιστη διαδικασία (έρευνας)», πρόσθεσε η Λουίζ Αρμπούρ, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έλαβε ο Καρίμοφ δεν δίνουν απαντήσεις στις συγκεχυμένες πληροφορίες που έρχονται από τη χώρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή