Στις 20:15' η συνάντηση Μπους - Καραμανλή

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 12:23
A- A A+

Για τις 20:15 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον αμερικανό πρόεδρο στο Λευκό Οίκο.

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης http://www.thenationalherald.com/ , ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εξαίρετο το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ενώ από αμερικανικής πλευράς ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ είπε ότι η Ελλάδα είναι εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ.

Στη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ, οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και στη Μέση Ανατολή.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μπους-Καραμανλή, αίσθηση προκάλεσε δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπ. Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος επέρριψε αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, την ευθύνη της εσπευσμένης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με τη συνταγματική της ονομασία -μία ενέργεια της οποίας, όπως τόνισε ο κ. Μπερνς, είναι δέσμια η Ουάσινγκτον.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, εξάλλου, ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από την Αθήνα να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία και ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή