Στον Μίκη Θεοδωράκη το διεθνές βραβείο μουσικής

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 16:43
UPD:18:55
A- A A+

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσικής και η ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισαν σήμερα να απονείμουν το διεθνές βραβείο μουσικής για το 2005 στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ο έλληνα μουσικοσυνθέτης, που γιορτάζει, φέτος, τα 80 του χρόνια, αναδείχθηκε ανάμεσα από σαράντα υποψηφίους. Στο παρελθόν έχουν τιμηθεί με το βραβείο ο Ντιμίτρη Σοστάκοβιτς, Λεονάρντ Μπερστάϊν, ο Γεχουντι Μενουχίν, ο Χέρμπερτ Φον Κάραγιαν κ.α.

Η απονομή του βραβείου θα γίνει το φθινόπωρο.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα επισκέφθηκε σήμερα τον Μίκη Θεοδωράκη στο σπίτι του για να του ανακοινώσει ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συμμετάσχει στους εορτασμούς για τα 80 του χρόνια, και θα θέσει υπό την αιγίδα της το ηχητικό ντοκουμέντο από σειρά συνεντεύξεων, που εκδόθηκαν σε βιβλίο με το τίτλο: «ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ».

«Θεωρώ αυτονόητο ότι η Βουλή των Ελλήνων πρέπει όχι μόνο να στέκεται στο πλάι, αλλά και να πρωτοπορεί στη στήριξη πρωτοβουλιών που προάγουν τον πολιτισμό και αναδεικνύουν τα εθνικά μας κεφάλαια. Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι εθνικό κεφάλαιο. Γι αυτό με χαρά η Βουλή των Ελλήνων θέτει υπό την αιγίδα της την ηχητική αποτύπωση της σειράς ολόκληρων συνεντεύξεων, αλλά και μουσική που θα συγκροτήσουν μια ηχητική βιογραφία του Μίκη Θεοδωράκη. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια μνημειακή έκδοση, η οποία θα στηριχθεί στο παρόν, αλλά και θα αποτελεί ένα μνημείο για το μέλλον», δήλωσε η κα Μπενάκη και διευκρίνισε ότι η ηχητική έκδοση θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση.

Από την πλευρά του ο κ. Μίκης Θεοδωράκης εξέφρασε τη συγκίνηση και την ευχαρίστησή του «για την πρόταση της κας Μπενάκη να θέσει η Βουλή υπό την σκέπη της, υπό την αιγίδα της, αυτό το έργο ζωής».

«Η ηχητική έκδοση του βιβλίου «ΑΞΙΟΣ ΕΣΤΙ» θα καλύψει 40 με 50 CD και θα είναι ιστορικού χαρακτήρα. Θα πρέπει να διευκρινίσω εδώ ότι υπήρξα μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1964 μέχρι το 1993 με ορισμένα διαλείμματα, όπως αυτό της δικτατορίας. Επομένως αισθάνομαι το Κοινοβούλιο σαν το δεύτερο σπίτι μου».

Τις συνεντεύξεις, που πήρε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μαλούχος, μεταδόθηκαν επί δύο χρόνια από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ 100,3.

Προτεινόμενα για εσάς