«Nέα εποχή» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 17:00
UPD:17:06
A- A A+

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για την δεύτερη μέσα σε διάστημα ενός έτους, συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τζόρτζ Μπους. Διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο για «νέα εποχή» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ενώ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την Ελλάδα όχι μόνο σύμμαχο, αλλά εταίρο. Στην ατζέντα των θεμάτων κυριαρχούν, το Κυπριακό, η ονομασία της ΠΓΔΜ, το τελικό καθεστώς του Κοσόβου, η δυνατότητα κοινών πρωτοβουλιών στον Καύκασο, όπου η Ουάσιγκτον υπολογίζει τον ρόλο του ελληνικού στοιχείου, η συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση Μπους-Καραμανλή, αίσθηση προκάλεσε δήλωση του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα και νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος επέρριψε αποκλειστικά στον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, την ευθύνη της εσπευσμένης αναγνώρισης της ΠΓΔΜ από τις ΗΠΑ με τη συνταγματική της ονομασία -μία ενέργεια της οποίας, όπως τόνισε ο κ. Μπερνς, είναι δέσμια η Ουάσινγκτον.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει από την Αθήνα να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία, και ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει τη συνδρομή της αμερικανικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

ΗΠΑ: Eτοιμες να εγκαινιάσουν στρατηγική συνεργασία

Αυξημένη πολιτική σημασία αποδίδει η κυβέρνηση στη συνάντηση που θα έχει στις 20.15 (ώρα Ελλάδος) στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο Τζόρτζ Μπους.

Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτοιμη να εγκαινιάσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα, η οποία θα επικεντρωθεί στα Βαλκάνια και τη νοτιανατολική Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται πως στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό της Π. Μολυβιάτη, η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως τον «καλύτερο φίλο της Αμερικής στα Βαλκάνια».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς»- κατά την οποία η Ελλάδα προσδοκά «την εμπέδωση των ήδη αναβαθμισμένων σχέσεών της» με τις ΗΠΑ-

η συνάντηση αποτελεί την κορύφωση έντονων διπλωματικών επαφών του πρόσφατου παρελθόντος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επισκέπτεται την Ουάσιγκτον την ίδια στιγμή που οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία διέρχονται μια λεπτή φάση. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς» η Αγκυραεμφανίζεται προβληματισμένη από «την έκδηλη ανάδυση της Ελλάδος σε άξονα της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή».

Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εξαίρετο το επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Οι επαφές του πρωθυπουργού άρχισαν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) με τον πρώην επικεφαλής της CIA , Τζ. Τένετ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Ρίτσαρντ Λιούγκαρ και τον δημοκρατικό γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη.

Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα είναι κεντρικός ομιλητής στην τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Ταφτς όπου θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτωρ Νομικής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή