Ν. Κακλαμάνης: Η αρμοδιότητα για τα φάρμακα σε ένα και μόνο υπουργείο

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2005 17:06
A- A A+

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την φαρμακευτική πολιτική θα λειτουργεί μέχρι τις αρχές του 2006, δεσμεύτηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων - Συνδέσμων (EFPIA) και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Ο κ. υπουργός, αφού εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στην κατάργηση της λίστας φαρμάκων, όπως είχε δεσμευθεί προεκλογικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εν τω μεταξύ θα εισαχθούν στην υπάρχουσα λίστα 1.000 νέα φάρμακα, τα οποία θα είναι νεότερα σκευάσματα και όχι νέες ουσίες που αντικαθιστούν παλαιότερα σκευάσματα. Ο κ. Κακλαμάνης τόνισε επίσης ότι πυλώνας της πολιτικής στο φάρμακο παραμένει ο ΕΟΦ.

Όπως έκανε επίσης γνωστό ο κ. Κακλαμάνης, κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Πρωθυπουργό εξέφρασε την άποψη ότι η αρμοδιότητα για τα φάρμακα θα πρέπει να ανηκει σε ένα και μόνο υπουργείο. «Αν είναι το υπουργείο αυτό να είναι το υπουργείο Υγείας ή Ανάπτυξης, δεν με απασχολεί, αν και πρέπει να ομολογήσω ότι ως γιατρός θα προτιμούσα η αρμοδιότητα να ανήκει στο δικό μας υπουργείο», πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου παρουσίασε στην ίδια εκδήλωση τις βασικά σημεία της νέας πολιτικής στο φάρμακο. Ο κ. Παπαθανασίου δήλωσε πως η νέα αγορανομική διάταξη για τα φάρμακα θα ισχύσει από τις αρχές Ιουνίου, ενώ όπως είπε, η κατάργηση της λίστας των φαρμάκων θα γίνει στο τέλος του έτους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή