Προσφυγικό: Δέσμευση Ύπατου Αρμοστή ΟΗΕ για στήριξη της Ελλάδας

Τετάρτη, 24 Αυγούστου 2016 12:40
UPD:12:46
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο κ. Γκράντι (αριστερά) ανέφερε ότι σε όλα τα προαναφερθέντα μέτωπα έχει γίνει πρόοδος, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια Ήπειρο και σε έναν Κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους».

A- A A+

Τη δέσμευση για στήριξη της Ελλάδας προκειμένου να αντιμετωπιστούν πολύ σοβαρές προκλήσεις του προσφυγικού, όπως οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, το θέμα της ασφάλειας στους χώρους υποδοχής και ο υπερπληθυσμός στα ελληνικά νησιά ανέλαβε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες Φ. Γκράντι, απονέμοντας παράλληλα τα εύσημα στη χώρα μας για τη στάση που έχει επιδείξει απέναντι στους πρόσφυγες. 

Ο κ. Γκράντι ανέφερε ότι σε όλα τα προαναφερθέντα μέτωπα έχει γίνει πρόοδος, ενώ τόνισε πως «η Ελλάδα έδωσε το παράδειγμα της αλληλεγγύης, σε μια Ήπειρο και σε έναν Κόσμο που αποδείχθηκαν κλειστοί -έως και εχθρικοί- έναντι των προσφύγων με πολλούς τρόπους».

Ειδικότερα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό, τις ελληνικές Αρχές και την κυβέρνηση και εξήρε τον ρόλο του Λιμενικού, της Αστυνομίας, των Δήμων και των Εθελοντικών Οργανώσεων «που συνέβαλαν στην παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες και στους -μερικές φορές πολύ ευάλωτους- μετανάστες που έφτασαν στις ελληνικές ακτές».

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να χρειαζόμαστε την υποστήριξη της Διεθνούς Κοινότητας και ιδιαίτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε ότι «και πάλι, θα σταθούμε δίπλα σας, συνεχίζοντας να ζητούμε αυτή την υποστήριξη».

Όπως είπε, το σημαντικότερο είναι να δοθεί ένα τέλος στον πόλεμο στην Συρία, καθώς και σε όλες τις άλλες περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. «Οι πρόσφυγες προέρχονται κατά βάση από ανεπίλυτες συγκρούσεις. Διότι στην περίπτωση που δεν τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ο κίνδυνος είναι να συνεχίσουν να παράγονται νέες ροές Προσφύγων».

Καταλήγοντας, τόνισε πως η Διεθνής Κοινότητα πρέπει να αναλάβει προσπάθειες να θέσει τέλος, ιδιαίτερα στη σύρραξη στη Συρία, αλλά και σε άλλες περιοχές όπως στο Ιράκ, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή