Πέθανε ο Ανδρέας Μπάρκουλης

Την Πέμπτη, στη Μεταμόρφωση, η κηδεία του ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου
Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 14:40
UPD:20:02
A- A A+

Ο αγαπημένος ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου Ανδρέας Μπάρκουλης πέθανε σε ηλικία 80 ετών έπειτα από μακρά νοσηλεία, αντιμετωπίζοντας τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας με εισαγωγές σε νοσοκομεία.

Χθες το βράδυ η υγεία του επιδεινώθηκε, ενώ πριν λίγες ημέρες είχε βγει από την εντατική όπου παρέμενε εξαιτίας της σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού και της καρδιακής ανεπάρκειας που τον ταλαιπωρούσε. Εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Κωνσταντοπούλειου Νοσοκομείου Αγία Όλγα, έχοντας δίπλα τη σύζυγό του Μαίρη, αλλά η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη και ο οργανισμός του δεν άντεξε. 

Το τελευταίο αντίο στον ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου Ανδρέα Μπάρκουλη - από συγγενείς και φίλους - θα δοθεί την Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 17.30, στο κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης.

Ο Ανδρέας Μπάρκουλης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου 1936 και από τα εφηβικά του χρόνια συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας με τον θίασο των Σπύρου Μουσούρη - Κρινιώς Παπά, παράλληλα με τις θεατρικές σπουδές του στη Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη.  

Το 1956 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο με τον «Κορυδαλλό» του Ζαν Ανούιγ και στον κινηματογράφο ένα χρόνο αργότερα στην ταινία του Κώστα Ανδρίτσου «Μαρία η Πενταγιώτισσα», δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη.  

Έπαιξε σε περισσότερες από εκατό ταινίες, ερμηνεύοντας σπουδαίους ρόλους σε δραματικές ταινίες, όπως «Κοινωνία ώρα Μηδέν» (1966), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Όλγα Αγάπη μου» (1968), αλλά και κωμωδίες, όπως « Ο Μιμίκος και η Μαίρη (1958), «Μια Ιταλίδα στην Ελλάδα» (1958), «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), «Η Μουσίτσα»(1959), «Μην είδατε τον Παναή» (1962), «Το Δόλωμα» (1964), «Τζένη Τζένη» (1965), «Ησαΐα μη Χορεύεις» (1969), «Μια τρελή τρελή σαραντάρα» (1970) και η «Θεία μου η χίπισσα» (1970).  

Αξιόλογη ήταν όμως και η πορεία του στο θέατρο μέχρι το 1973, όταν μία υπόθεση με ναρκωτικά τον έφερε αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Προφυλακίστηκε, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και το 1974 έφυγε στην Αμερική. Εκεί ασχολήθηκε με το τραγούδι και όταν επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1983, αφοσιώθηκε στο ποιοτικό θέατρο, ερμηνεύοντας με μοναδική ευαισθησία σπουδαίους ρόλους μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '80.

Προβλήματα υγείας, όμως, τον απομάκρυναν σχετικά νωρίς από το θέατρο, ενώ συνέχισε με σποραδικές εμφανίσεις στην τηλεόραση τη δεκαετία του '90. Τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούνταν από σοβαρά προβλήματα υγείας και συνεχείς εισαγωγές σε νοσοκομεία. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε τρεις γάμους και απέκτησε τρία παιδιά.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Α. Μπαλτά

«Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, ο οποίος υπηρέτησε με συνέπεια και συστηματικότητα το σινεμά και το θέατρο. Υπήρξε ένας από τους πιο δημοφιλείς ηθοποιούς της γενιάς του, αφήνοντας το προσωπικό του ανεξίτηλο στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο».

Με την Τζένη Καρέζη στην ταινία «Τζένη Τζένη».

Νέα Δημοκρατία

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, για την απώλεια του Ανδρέα Μπάρκουλη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έφυγε από κοντά μας ένας σημαντικός ηθοποιός που τίμησε την τέχνη του και την υπηρέτησε με συνέπεια και αφοσίωση.
Ο Ανδρέας Μπάρκουλης συνέδεσε το όνομα του με την άνθιση του ελληνικού κινηματογράφου, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες που ακόμα και τώρα, αρκετές δεκαετίες μετά, εξακολουθούν να συγκινούν και να είναι δημοφιλείς και στις νεότερες γενιές.

«Ο Μιμίκος και η Μαίρη», με την Αλίκη.

Ανήκε στην παλιά γενιά των ηθοποιών οι οποίοι διήνυσαν την καλλιτεχνική τους διαδρομή με μοναδικό «όπλο»  το λαμπερό ταλέντο τους και την απαράμιλλη εργατικότητα τους. Ο Ανδρέας Μπάρκουλης όμως έλαμψε και στο θέατρο ενσαρκώνοντας ρόλους που ξεχώρισαν. Θα μείνει αξέχαστος.

Στην οικογένεια του εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Με αφορμή τον θάνατο του Ανδρέα Μπάρκουλη ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πειραιώτης Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες πρωταγωνιστές του κινηματογράφου και του θεάτρου. Κατόρθωσε να διαγράψει μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία και να κερδίσει την αγάπη και τον θαυμασμό όλων των Ελλήνων. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Ανδρέα Μπάρκουλη. Ο Πειραιάς θα τον θυμάται πάντα».

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο Ανδρέας Μπάρκουλης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ζεν πρεμιέ της μεγάλης οθόνης.  Μαζί του φεύγει μια λαμπρή σελίδα του ελληνικού κινηματογράφου, όταν ακόμα αυτός παρήγαγε μύθους και λαϊκά είδωλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους συγγενείς και τους οικείους του».

Προτεινόμενα για εσάς