ΙΣΑ: Το υπ. Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα προσφύγων

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2016 14:11
UPD:14:11
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης (φωτ. αρχείου), «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων και με τις παραλείψεις της εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τους πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας και τη Δημόσια υγεία ενώ απειλεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα».

A- A A+

Να δώσουν εξηγήσεις «για την άθλια υγειονομική κατάσταση» των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων και «για τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους εξέθεσαν τη δημόσια υγεία» καλεί τους κ. Ξανθό και Πολάκη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει με την ηγεσία του υπουργείου αναφορικά με τα κρούσματα ελονοσίας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Πατούλης, «η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αγνόησε τις προειδοποιήσεις των εμπειρογνωμόνων και με τις παραλείψεις της εξέθεσε σε σοβαρό κίνδυνο τους πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα μας και τη Δημόσια υγεία ενώ απειλεί να εκθέσει διεθνώς τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ επικαλείται έκθεση του αντιπροέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Κοινωνικής Ιατρικής στο ΑΠΘ Αλέξη Μπένου, η οποία απεστάλη στα συναρμόδια υπουργεία στις 21 Ιουλίου 2016 και περιγράφει, όπως αναφέρει, «τις τραγικές συνθήκες υγιεινής στα κέντρα φιλοξενίας και τους κινδύνους που εγκυμονούν».

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ είχε προειδοποιήσει ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι πως όλα τα κέντρα φιλοξενίας βρίσκονται σε πολύ κοντινή ακτίνα τόσο από μεγάλες εστίες αναπαραγωγής ανωφελών κουνουπιών (ορυζώνες Θεσσαλονίκης, κοίτη εκβολής Γαλλικού Ποταμού, λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου) στις οποίες συλλαμβάνεται σταθερά σε όλα τα έτη, πολύ σημαντικός πληθυσμός ανωφελών ακμαίων». Είχε επισημάνει ακόμη ότι «η μακρόχρονη διαβίωση αυτών των κατ` αρχήν υγιών πληθυσμών σε παρόμοιες συνθήκες πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εμφάνισης τροφιμογενών και υδατογενών επιδημιών καθώς και μεταδιδόμενων με διαβιβαστές (κουνούπια) νοσημάτων, επιβαρύνει το γενικό βιοψυχοκοινωνικό επίπεδο υγείας του πληθυσμού και τον εκθέτει σε σειρά παραγόντων κινδύνου».

Ο κ. Πατούλης σημειώνει ότι σε προγενέστερο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 11 Μαρτίου 2016 με θέμα «τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα κουνούπια στις περιοχές που υποδέχονται ή φιλοξενούν μετανάστες ή πρόσφυγες», επισημαινόταν ο κίνδυνος ελονοσίας και τονιζόταν η ανάγκη έγκαιρης και συστηματικής υλοποίησης ολοκληρωμένων προγραμμάτων διαχείρισης των κουνουπιών.

Ζητεί επίσης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να διευκρινίσει ποια έκτακτα μέτρα πήρε για την καταπολέμηση των κουνουπιών εν όψει του κινδύνου που επισήμανε η επιστημονική κοινότητα και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Τέλος καλεί τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γ. Μπασκόζο «να αναλάβει την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία οδήγησε τη δημόσια υγεία και τη χώρα καθώς και για τους κινδύνους στους οποίους εξέθεσε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να έχει την στοιχειώδη ευσυνειδησία να παραιτηθεί».

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή