Μαραθώνιο επαφών ξεκινά η Άγκελα Μέρκελ

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 16:45
UPD:16/09/2016 09:36
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Μια εβδομάδα ευρωπαϊκής διπλωματίας, με στόχο την αναθέρμανση της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, ξεκινάει σήμερα η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μικρό νησί του Βεντοτένε, στο ανοιχτά της Νάπολης, η Καγκελάριος θα έχει σήμερα επαφές με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσει  το ζήτημα του Brexit εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα. Εκτός από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας, την τριμερή θα απασχολήσουν επίσης, η προσφυγική κρίση και η οικονομία.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, την Τετάρτη και την Πέμπτη η Μέρκελ θα επισκεφτεί τις πρωτεύουσες της Εσθονίας και της Τσεχίας, Ταλίν και Πράγα αντίστοιχα, για συνομιλίες με τις πολιτικές ηγεσίες των δυο χωρών.

Στο επίκεντρο η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής

Την Παρασκευή είναι ίσως το δυσκολότερο κομμάτι των διπλωματικών αποστολών της εβδομάδας καθώς η Καγκελάριος θα μεταβεί στη Βαρσοβία όπου θα έχει συνάντηση με τους πρωθυπουργούς των χωρών του «Βίζεγκραντ», δηλαδή Πολωνίας, Τσεχίας, Σλοβακίας και Ουγγαρίας, οι οποίοι είναι οι πλέον σκληροί επικριτές της προσφυγικής της πολιτικής.

Το βράδυ της Παρασκευής η Καγκελάριος θα υποδεχτεί στο Παλάτι του Μέζεμπεργκ στο Βερολίνο τους αρχηγούς των κυβερνήσεων της Ολλανδίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας και της Δανίας, ενώ το Σάββατο τους πρωθυπουργούς της Σλοβενίας, της Βουλγαρίας, της Αυστρίας και της Κροατίας.

Όλες οι συναντήσεις και επαφές, όπως διευκρίνισε ο Ζάιμπερτ, αφορούν στην προετοιμασία της άτυπης Συνόδους Κορυφής των «27» στη Μπρατισλάβα με αντικείμενο το μέλλον της Ε.Ε. O ίδιος βέβαια, έσπευσε να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας ότι η Μπρατισλάβα δεν πρόκειται «να οδηγήσει σε αποφάσεις (…). Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί εκεί».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή