Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα ελονοσίας

Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 13:57
UPD:14:00
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική).

A- A A+

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε - με δηλώσεις του στο Πρακτορείο FM- ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα κρούσματα ελονοσίας που σημειώθηκαν στη χώρα μας. Όπως είπε, κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφεται ένας μικρός αριθμός -περίπου 50- κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επεσήμανε ότι τα κρούσματα συνδέονται στη μεγάλη τους πλειονότητα με άτομα που έχουν ταξιδέψει σε χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία (υποσαχάρια Αφρική, νότια Ασία, και νότια Αμερική). «Υπάρχουν άνθρωποι που ταξιδεύουν σε αυτές τις χώρες ή έρχονται από εκεί και είναι δυνατόν να νοσούν και να χρειάζονται προστασία», πρόσθεσε.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί στενά όλες τις περιπτώσεις όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα ελονοσίας, διαβεβαίωσε «Στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι και η απαγόρευση να γίνεται αδιακρίτως αιμοδοσία σε αυτές τις περιοχές, χωρίς δηλαδή να έχει ελεγχθεί προηγουμένως το αίμα, χωρίς να ελεγχθεί ο αιμοδότης και για αυτό το νόσημα», τόνισε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Διευκρίνισε επίσης ότι στους δήμους όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα υπάρχει μια συνεχής επαγρύπνηση η οποία διαρκεί, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα (όπως ορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νοσημάτων), δύο χρόνια.

«Ήδη από την προηγούμενη χρονιά έχουμε οκτώ δήμους που εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία -όπου ο έλεγχος των αιμοδοτών προβλέπει και τον έλεγχο πιθανής ύπαρξης ελονοσίας- και σε αυτούς τους οκτώ προστέθηκαν άλλοι τέσσερις φέτος.

Ο κ. Ρόζενμπεργκ τόνισε ότι αύξηση των κρουσμάτων παρατηρήθηκε τις χρονιές 2011 και 2012, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή αλλά και στον αριθμό των κουνουπιών. Προσέθεσε ακόμη, ότι εκτός από τα κουνούπια, εξίσου «υπεύθυνες» για τη μετάδοση της νόσου είναι και οι σκνίπες.

«Πρέπει γενικώς να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να προφυλασσόμαστε όχι μόνο από την ελονοσία αλλά και από τη λεϊσμανίαση και τον ιό Ζίκα», είπε ο κ. Ρόζενμπεργκ.

Στη λήψη προληπτικών μέτρων περιλαμβάνεται η τοποθέτηση κουνουπιέρας, η χρήση ειδικών αντικουνουπικών σκευασμάτων και οι έγκαιροι ψεκασμοί.

Προβληματισμένος ο δήμαρχος Λαγκαδά σχετικά με τις δυνατότητες πρόληψης της νόσου

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης έστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ζητώντας την ενίσχυση του προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών, καθώς, όπως υπογράμμισε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, δύο από τα τέσσερα εγχώρια κρούσματα καταγράφηκαν στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου.

Ο δήμαρχος Λαγκαδά είπε ότι τα ζητήματα που μπαίνουν είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι και «η δημιουργία χώρου προσφύγων πολύ κοντά στη λίμνη του Αγίου Βασιλείου, όπου δεν μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης των κουνουπιών στο μέγιστο βαθμό (αεροψεκασμοί κ.τ.λ.) λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που υπάρχουν από τη συνθήκη Ραμσάρ».

Σημείωσε ακόμη ότι απαγορεύεται προσωρινά η αιμοδοσία για έξι μήνες στην περιοχή καθώς αυτό είναι μια από τις πρώτες βασικές αρχές που εφαρμόζει το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή