Οι ουραγκοτάγκοι θα εξαφανιστούν από τον πλανήτη μέσα σε 10 χρόνια, εάν δεν ληφθούν μέτρα για τη διατήρηση των δασών στην Ινδονησία και τη Μαλαισία, όπου ζουν, προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση προστασίας των ζώων.
Ο ουρακοτάγκος του Βόρνεο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως άκρως απειλούμενο είδος από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) τον περασμένο μήνα, χαρακτηρισμός που έχει ήδη αποδοθεί στο άλλο είδος ουρακοτάγκων, τον ουρακοτάγκο της Σουμάτρας.
Μέσα σε μόλις 25 χρόνια, περισσότερο από το ένα τέταρτο των δασών της Ινδονησίας, μία έκταση 76 εκατομμυρίων στρεμμάτων, σχεδόν ίδια με το μέγεθος της Γερμανίας, έχει εξαφανιστεί.
Ένας από τους κύριους λόγους αποψίλωσης των δασών είναι οι φυτείες φοινικέλαιου. Το φοινικέλαιο χρησιμοποιείται για μια τεράστια ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, από ζυμαρικά, πατατάκια, πίτσες και ντόνατς σε οδοντόκρεμες και σαμπουάν.
Νωρίτερα φέτος η Greenpeace κατηγόρησε τις μεγάλες εταιρείες, όπως την Pepsico, την Johnson & Johnson και την Colgate-Palmolive ότι δεν διασφαλίζουν πως τα προϊόντα τους δεν περιέχουν φοινικέλαιο από αποψιλωμένες εκτάσεις.
Οι δασικές πυρκαγιές μπορούν να συμβούν στη φύση αλλά στα τροπικά δάση που ζουν οι ουρακοτάγκοι συνήθως ξεκινούν παράνομα, προκειμένου να ελευθερωθούν εκτάσεις για φυτείες.
Ακόμα και το κέντρο διάσωσης της φιλανθρωπικής οργάνωσης, όπου φιλοξενούνται τρομοκρατημένοι και λιμοκτονούντες ουραγκοτάγκοι, καταστράφηκε πρόσφατα από πυρκαγιά.
Σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των Ειδών της IUCN, ο πληθυσμός των ουρακοτάγκων του Βόρνεο μειώθηκε κατά περισσότερο από 60% μεταξύ 1950 και 2010, και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 22% έως το 2025.