Η NSA θύμα πειρατείας από χάκερ;

Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 19:56
UPD:19:58
REUTERS/JIM URQUHART

Το κτήριο της NSA στη Γιούτα.

A- A A+

Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency - NSA) των ΗΠΑ, το εύρος της ηλεκτρονικής κατασκοπείας της οποίας αποκαλύφθηκε από τον πρώην σύμβουλό της, Έντουαρντ Σνόουντεν, φέρεται να έπεσε και η ίδια θύμα κυβερνοπειρατείας.

Μια μυστηριώδης ομάδα χάκερ, η οποία αυτοαποκαλείται Shadow Brokers, ανήρτησε στο διαδίκτυο κώδικα που μοιάζει να ανήκει σε προγράμματα που είχαν στόχο να παραβιάζουν τα τείχη προστασίας (firewalls) των κυβερνήσεων διαφόρων κρατών που θεωρούνται αντίπαλα των ΗΠΑ, όπως η Κίνα ή η Ρωσία, αλλά και χώρες που θεωρούνται εχθρικές, όπως το Ιράν, σύμφωνα με ειδικούς οι οποίοι ερωτήθηκαν από τις εφημερίδες New York Times και Washington Post.

Μέχρι στιγμής η NSA δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για τις πληροφορίες αυτές παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι χάκερ αυτοί ανήρτησαν δύο φακέλους, ο ένας εκ των οποίων είναι ελεύθερα προσβάσιμος και ο δεύτερος κρυπτογραφημένος.

Ανέφεραν ότι θα δώσουν περισσότερα στοιχεία με αντάλλαγμα 1 εκατομμύριο bitcoin, το ηλεκτρονικό νόμισμα που είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Ένα bitcoin είχε νωρίτερα σήμερα αξία περίπου 575 δολαρίων.

Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης, ο κώδικας δεν θα μπορούσε να έχει αντιγραφεί παρά μόνο με εισβολή στους εξυπηρετητές (servers) της NSA. Πρώην υπάλληλος της NSA, ο οποίος εργαζόταν σε διεύθυνση αρμόδια για τις παρεισφρήσεις σε συστήματα ξένων κρατών και φέρει το όνομα Tailored Access Operations, εκτίμησε ότι τα δεδομένα είναι αυθεντικά. Πάντως, σημειώνεται στο δημοσίευμα των Τάιμς, ο κώδικας αυτός χρονολογείται από το 2013 και δεν προέρχεται από το αρχείο του Σνόουντεν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή