Γιαβάς γιαβάς οι αλλαγές

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2005 17:48

A- A A+

Περισσότεροι από 32,5 εκατομμύρια αιγύπτιοι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, προκειμένου να εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία θα ανοίξει για πρώτη φορά ο δρόμος για την εκλογή του προέδρου της χώρας μεταξύ πολλών υποψηφίων.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει τους ψηφοφόρους να μποϋκοτάρουν το δημοψήφισμα, καθώς υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν δίνει πραγματικές δυνατότητες στους αντιπολιτευόμενους υποψηφίους να διεκδικήσουν την προεδρία, αλλά χρησιμοποιεί αυτό το τέχνασμα για να αποφύγει αμερικανικές πιέσεις για ταχύτερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Ο Μουμπάρακ πήρε την πρωτοβουλία να ανοίξει τις εκλογές. Αλλά το βήμα δεν είναι και τόσο τολμηρό, και οι αλλαγές παραείναι αργές, σύμφωνα με τους επικριτές του αιγύπτιου προέδρου.

Οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη στήριξη τουλάχιστον 65 από τα 444 μέλη της αιγυπτιακής Βουλής, αλλά με δεδομένο ότι το κυβερνών Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (ΝDP) κατέχει το 90% των εδρών, πόσο εύκολο είναι αυτό, διερωτώνται.

Αλλος περιορισμός είναι ότι τα κόμματα για να μπορούν να κατεβάσουν υποψηφίους, πρέπει να έχουν πενταετή διάρκεια πολιτικής ζωής.

«Αν πω "όχι", δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή. Η ευκαιρία θα χαθεί. Είναι ένα βήμα για ένα αντιπροσωπευτικό σύστημα διακυβέρνησης», λέει στο BBC o Hussein Farid.

Υπενθυμίζεται ότι τo Κοινοβούλιο της Aιγύπτου επικύρωσε στις 10 Μαϊου το νόμο που επιτρέπει πολλές υποψηφιότητες στις προεδρικές εκλογές.

Ο Χόσνι Μπουμπάρακ, 77 ετών, από το 1981 που ανήλθε στην εξουσία, επανεκλέγεται συνεχώς με δημοψηφίσματα, στα οποία είναι ο μοναδικός υποψήφιος.

Το δημοψήφισμα για την εκλογή του προέδρου της Αιγύπτου θα διεξαχθεί το φθινόπωρο, για την ακρίβεια το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, αρχές Ιανουαρίου 2005 η κρατική εφημερίδα «Αλ Αχράμ» προδίκασε πως ο Μουμπάρακ θα παραμείνει στην εξουσία έως το 2011.

H φεμινίστρια συγγραφέας και ακαδημαϊκός Νάουαλ Σααντάουι έχει ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο του 2004 την υποψηφιότητά της, που αποτέλεσε αντικείμενο θεολογικής διαμάχης ανάμεσα στον σεΐχη του ισλαμικού Πανεπιστημίου Αλ Αζχάρ, που ήταν υπέρ, και τον μουφτή της Αιγύπτου, που τον σκανδάλισε το γεγονός ότι μία γυναίκα φιλοδοξεί να γίνει πρόεδρος της Αιγύπτου».

Οι απειλές ισλαμιστών κατά της ζωής της ανάγκασαν τη Σααντάουι να εξοριστεί από το 1992 έως το 1997 και ακόμη είναι αναγκασμένη να εργάζεται στο εξωτερικό.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή