Ομπάμα: Οι… μουσικές επιλογές του Αμερικανού προέδρου για τις διακοπές

Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 00:50
UPD:00:55
REUTERS/LARRY DOWNING

Το τραγούδι «Me Gustas Tu» του Μάνου Τσάο, που επικρίνει έντονα την παγκοσμιοποίηση, περιλαμβάνεται επίσης στο playlist.

A- A A+

Τους δύο μουσικούς καταλόγους που δίνουν ρυθμό στις διακοπές του στο νησί Μάρθας Βίνγιαρντ (βορειοανατολικές ΗΠΑ) έδωσε στη δημοσιότητα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα

Οι δύο λίστες - μία για την ημέρα και μία για το βράδυ - περιλαμβάνουν ροκ ακούσματα, κλασικούς Αμερικανούς μουσικούς, καθώς και ολίγον από ραπ.

Για δεύτερη διαδοχική χρονιά, ο κ. Ομπάμα δημοσιοποίησε τα δύο playlists του για το καλοκαίρι μέσω της υπηρεσίας μουσικού streaming Spotify.

Πολλοί μεγάλοι κλασικοί της αμερικανικής μουσικής, όπως οι Μπίλι Χαλιντέι, Νίνα Σιμόν, Μάιλς Ντέιβις ή ακόμη οι Beach Boys περιλαμβάνονται στους μουσικούς καταλόγους, ενώ παρουσία έχει και το «ανεξάρτητο» ροκ (indie rock) με το «Elevator Operator» της Αυστραλής Κόρτνεϊ Μπαρνέτ και το «Home» των Edward Sharpe and the Magnetic Zeros.

Οι τελευταίοι ήταν θερμοί υποστηρικτές του υποψηφίου για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ ηττήθηκε από τη Χίλαρι Κλίντον.

Τα προεδρικά αυτιά ακούν επίσης μερικά «στρατευμένα» κομμάτια όπως το «Forever Begins» του ράπερ Κόμον -σε παραγωγή του Κάνι Γουέστ- που μιλάει για τον αγώνα για τα δικαιώματα του πολίτη και τη βία με πυροβόλα όπλα.

Ακόμη, στις λίστες περιλαμβάνεται το «Criminal» της Φιόνα Απλ, ένα τραγούδι που συχνά χαρακτηρίζεται φεμινιστικό και μιλάει για το πόσο εύθραυστοι είναι οι άνδρες μπροστά στη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Στην κατηγορία αυτή, ο πρόεδρος «βγαίνει από τα σύνορα» με τον Καετάνο Βελόζο. Μεγάλος σταρ της βραζιλιάνικης μουσικής, είναι ένας από τους ιδρυτές του κινήματος «Tropicalismo» και έζησε εξόριστος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Βραζιλίας.

Ο κ. Ομπάμα επέλεξε την εκτέλεση από τον Βελόζο του «Cucurrucucu Paloma», ενός μεξικάνικου τραγουδιού που είχε κάνει διάσημο ο Αμερικανός Χάρι Μπελαφόντε.

Το τραγούδι «Me Gustas Tu» του Μάνου Τσάο, που επικρίνει έντονα την παγκοσμιοποίηση, περιλαμβάνεται επίσης στο playlist.

Σ' αυτό βρίσκουμε επίσης τη σταρ της ποπ Τζάνετ Τζάκσον, τον τραγουδιστή της R&B Ντ' Άντζελο, την τραγουδίστρια της σόουλ Janelle Monae και τον μπλουζίστα Γκάρι Κλαρκ Τζούνιορ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή