Την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής της Ευρώπης, τονίζει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», προσθέτοντας την ιδιαίτερη ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των ευρωπαϊκών προσπαθειών στους τομείς μετανάστευσης ασύλου, αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και κοινού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη αυστηρής τήρησης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών από όλα τα υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. κράτη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο μέτρο που αυτά τα κράτη σεβαστούν τα κριτήρια και το σύστημα αξιών που συνιστούν το θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα πρέπει να ανταμειφθούν.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή συνταγματική συνθήκη χαρακτηρίζει αποφασιστική στροφή του ευρωπαϊκού εγχειρήματος την υπογραφή του πρώτου Συντάγματος. Προσθέτει ότι πρόκειται για μια νέα ουσιαστική προσπάθεια, ένα μεγάλο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.
Αναγνωρίζει ότι το κείμενο αυτό μπορεί να μην λύνει όλα τα προβλήματα, συνιστά όμως, παρ'όλα αυτά, ένα σημαντικό σταθμό στη συγκεκριμενοποίηση του οράματος ενός κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. Μιας Ευρώπης περισσότερο πολιτικής, δημοκρατικής και κοντά στον πολίτη.
Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι το κείμενο της συνθήκης περιλαμβάνει επίσης πολλά θετικά στοιχεία που βελτιώνουν τη διακυβέρνηση μιας διευρυμένης Ευρώπης, καθιστώντας την πλέον λειτουργική και αποτελεσματική.
Και ο πρωθυπουργός καταλήγει λέγοντας ότι όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι με συνείδηση της ευθύνης μας απέναντι στο ιστορικό εγχείρημα της ευρωπαϊκής οικοδόμησης καλούμεθα σήμερα να επιβεβαιώσουμε αυτό το μεγάλο βήμα.
Ο πρωθυπουργός δεν παραλείπει να αναφερθεί στη μοναδική δυνατότητα που προσφέρει η Ε.Ε. για την ανάπτυξη ενός νέου συστήματος πολιτικής συνύπαρξης που προσφέρει τεράστιες δυνατότητες προόδου, ευημερίας, ασφάλειας, ισότητας, ευκαιριών και συμμετοχής.
Ο κ. Καραμανλής εξαίρει την ιδιαίτερη καθοριστική συμβολή της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο, και σημειώνει ότι αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, ενώ υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη έχει ένα ιστορικό καθήκον να μην γίνει μια Ενωση κρατών που διευθύνεται μόνο από μια μειοψηφία ισχυρών, αμελώντας τα συμφέροντα και τις ελπίδες των περισσοτέρων.
Η θεμελιώδης αρχή της Ε.Ε. είναι η αναζήτηση μιας Ευρώπης που αντλεί τη δύναμή της από τη σύνθεση όλων των συνιστωσών της, και με πνεύμα αλληλεγγύης όχι από την απομονωμένη δύναμη ορισμένων κρατών.
Αυτή είναι η αιτία, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, για την οποία η απάντηση στο θεμελιώδες δίλημμα μεταξύ διακυβερνητικής συνεργασίας και κοινοτικής προσέγγισης δεν μπορεί να βρεθεί παρά σε μια κοινοτική προσέγγιση ακόμα πιο βαθιά και ουσιαστική. Η Ενωση πρέπει να υιοθετήσει κοινές πολιτικές που θα εγγυώνται ένα κοινό χώρο ευημερίας, δικαιοσύνης, ασφάλειας και ίσων ευκαιριών σεβόμενη επίσης παράλληλα τις ιδιαιτερότητες, την ταυτότητα και τη θρησκεία κάθε εθνικής οντότητας.
Ο κ. Καραμανλής δηλώνει επίσης ότι τάσσεται υπέρ κάθε μορφής πιο στενής πολιτικής συνεργασίας ζητά να αντιμετωπιστεί το ευρωπαϊκό έλλειμμα στους τομείς εκπαίδευσης, έρευνας και τεχνολογίας, που θεωρεί προϋπόθεση για την ταχύτερη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, ενώ τονίζει ότι η Ενωση πρέπει να έχει επίσης ένα κοινωνικό πρόσωπο. Να μπορεί να προστατεύει αυτούς που δεν είναι ευνοημένοι και να διατηρήσει βιώσιμα συστήματα κοινωνικής προστασίας.
Πηγή: AΠΕ, Le Figaro