Ανάκληση προϊόντος της Tasty με απαγορευμένη χρωστική

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2005 18:33
A- A A+

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό από την ανίχνευση της χρωστικής ουσίας Para Red σε παρτίδα του προϊόντος Pizza spices της εταιρείας Tasty Food (Hellas) Α.Ε. που περιέχει πάπρικα, διαβεβαιώνει ο ΕΦΕΤ, καθώς μετά από σημερινό έλεγχο στις εγκαταστάσεις της Tasty διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει την άμεση συλλογή των προϊόντων Cheetos pizza, ενώ στις αποθήκες δεν βρέθηκε καμία ποσότητα, ούτε από το τελικό προϊόν Cheetos pizza, ούτε από την πρώτη ύλη Pizza spices.

Από τα 1500 kgr του προϊόντος Pizza Spices που προμηθεύτηκε η εταιρεία από την Ολλανδία, χρησιμοποιήθηκαν τα 750 kgr για την παραγωγή Cheetos pizza, το οποίο διοχετεύθηκε στην εγχώρια αγορά και στην αγορά των χωρών Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία. Η υπόλοιπη ποσότητα επιστράφηκε στον προμηθευτή, στην Ολλανδία.

Ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τη Διεύθυνση Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τοξικότητα της συγκεκριμένης ουσίας Para Red χαρακτηρίζεται ως πολύ χαμηλή. Σύμφωνα με την αξιολόγηση του κινδύνου που έγινε από τον Ολλανδικό Φορέα για την Ασφάλεια των τροφίμων, η ανεκτή ημερήσια πρόσληψη για έναν ενήλικα 60 κιλών προσδιορίζεται στα 0,15mg ουσίας, ενώ για ένα παιδί βάρους 15 κιλών σε 0,0375mg.

Ωστόσο, η νομοθεσία της Ε.Ε. αποκλείει τη χρήση όλων των χρωστικών οι οποίες δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Οδηγίας 94/36/ΕΚ με τις συγκεκριμένες επιτρεπόμενες χρήσεις. Επομένως η χρήση της ουσίας Para Red θεωρείται παράνομη, ανεξάρτητα από τα επίπεδα στα οποία ανιχνεύεται.

Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε προς την Ελλάδα από την ολλανδική International Flavors and Frangrances BV με αποδέκτη την Tasty Food (Hellas) Α.Ε.

Ο ΕΦΕΤ ζήτησε με έγγραφό του στις 25 Μαΐου 2005 από την εταιρεία Tasty Food την άμεση ανάκληση τόσο του Pizza spices, όσο και των προϊόντων στα οποία ενδεχομένως έχει χρησιμοποιηθεί αυτό. Παράλληλα διενεργεί έλεγχο για να διαπιστώσει τυχόν διακίνησή του στο λιανικό εμπόριο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή