Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Περισσότερο γνωστή για τα «Αμπενόμικς», το μίγμα πολιτικής που ακολουθεί ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε για την αντιμετώπιση της χρόνιας οικονομικής στασιμότητας (τόνωση της οικονομίας, νομισματική χαλάρωση και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις), η Ιαπωνία απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τα διεθνή ΜΜΕ με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την τοποθέτηση στο υπουργείο Άμυνας της 57χρονης Τομόμι Ινάντα.
Τα διεθνή ΜΜΕ θορυβήθηκαν από τις αναθεωρητικές απόψεις της νέας υπουργού για τον ρόλο της Ιαπωνίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ερώτηση αν θα χαρακτήριζε τις ενέργειες της Ιαπωνίας εισβολή, η Ινάντα απάντησε: «Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπεις».
Η νέα υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας επισκέπτεται συχνά το μνημείο πεσόντων Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο οι γειτονικές χώρες Κίνα και Νότιος Κορέα θεωρούν σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταριστικού παρελθόντος. Όταν, μάλιστα, ρωτήθηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της αν θα επισκεφθεί ξανά το μνημείο στις 15 Αυγούστου, που είναι η επέτειος της ιαπωνικής παράδοσης το 1945, η Ινάντα αρνήθηκε να κάνει σχόλιο.
Η Ινάντα, η οποία ήταν δικηγόρος πριν γίνει βουλευτής το 2005, είναι γνωστή για τις αναθεωρητικές της απόψεις για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που υποβαθμίζουν τις ιαπωνικές αγριότητες και χαρακτηρίζουν την εισβολή των Ιαπώνων στις γειτονικές χώρες απελευθερωτική δράση κατά των αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Η Ιάπωνας υπουργός έχει επίσης αμφισβητήσει τον εξαναγκασμό από τον ιαπωνικό στρατό κατοχής γυναικών από την Κορέα και άλλες χώρες να υπηρετούν σε στρατιωτικά πορνεία και έχει ταχθεί υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος που απαγορεύει τη συμμετοχή της Ιαπωνίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις εκτός συνόρων.
Η τοποθέτηση της Ινάντα στο υπουργείο Άμυνας σηματοδοτεί την επιστροφή του ιαπωνικού μιλιταρισμού και αναμένεται να ρίξει λάδι στη φωτιά των αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή, με την Κίνα να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ενώ είναι ακόμη νωπές οι πρόσφατες εντάσεις και τα επεισόδια στις σχέσεις Τόκιο - Πεκίνου, με αφορμή την αμφισβητούμενη κυριαρχία στα νησιά Σενκάκου / Ντιαογού.
Η ενίσχυση ακροδεξιών και εθνικιστικών απόψεων στην Ιαπωνία, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ στην Αυστρία τον Οκτώβριο και της Μαρί Λεπέν στη Γαλλία το 2017, προκαλεί ανησυχίες για επιστροφή σε επικίνδυνους εθνικιστικούς - στρατιωτικούς ανταγωνισμούς.
Η μνήμη των λαών που υπέφεραν από την αγριότητα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ατονεί επικίνδυνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εγγύς μέλλον.