Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
gkoul@naftemporiki.gr
Ένα από τα νησιά μας που επέδειξε αξιοθαύμαστη ανθρωπιά και αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζήτημα, η Λέσβος, θα πλημμυρίσει από κλασική μουσική, μέσα από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, που ενώνει νέους ταλαντούχους μουσικούς της Ευρώπης και πραγματοποιείται από τις 16 έως και τις 19 Αυγούστου.
Η Λέσβος και ο οικισμός του Μολύβου ήταν ανέκαθεν ένα κομβικό σημείο συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών. Το χωριό αποτελεί μια γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Το φετινό Φεστιβάλ, με θέμα «Σταυροδρόμια» («Crossroads»), στη σκιά των σημερινών καταστάσεων που αντιμετωπίζουμε σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, στόχο έχει να δείξει την αξία αυτής της διαφορετικότητας. Η μουσική συνύπαρξη κορυφαίων μουσικών από όλο τον κόσμο, αποδεικνύει πως η δημιουργία πηγάζει μέσα από την πολυμορφία, τονίζοντας όχι το τι μας χωρίζει, αλλά το τι μας ενώνει.
Είκοσι κορυφαίοι σολίστ, που εμφανίζονται στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, θα συναντηθούν στη Λέσβο, για να δημιουργήσουν μοναδικά μουσικά σύνολα, στέλνοντας ένα μήνυμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης των ανθρώπων. Στην τετραήμερη αυτή γιορτή της μουσικής, η διαχρονική σαγήνη του Μολύβου αξιοποιείται, προσφέροντας το ιδανικό περιβάλλον, για να βιώσει το κοινό την κλασική μουσική σε ένα μαγευτικό τοπίο, με μουσικές συναντήσεις - εκπλήξεις στα καλντερίμια και συναυλίες στο Κάστρο και στο χωριό.
Στο Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν διάσημοι μουσικοί, που θα δώσουν μία ιδιαίτερη πνοή στα έργα που θα ερμηνεύσουν. Ανάμεσά τους, ο καταξιωμένος πιανίστας και συχνός συνεργάτης της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Λαρς Φογκτ, ο τσελίστας Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ που κερδίζει συνεχώς έδαφος στη διεθνή μουσική σκηνή με τις εντυπωσιακές του ερμηνείες και η βιολίστρια Αλίσα Μαργκούλις, την οποία η Μάρθα Άργκεριχ χαρακτηρίζει ως μία «δυνατή προσωπικότητα στη μουσική».
«Είστε ένας φωτεινός φάρος σε σκοτεινούς καιρούς» Ο κορυφαίος Βρετανός αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Σερ Σάιμον Ρατλ, εκφράζοντας την υποστήριξή του στο φετινό Φεστιβάλ, δήλωσε: «Στέλνω χαιρετισμούς από το Ηνωμένο Βασίλειο, την πιο παράξενη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας μας! Εν μέσω αυτής της ανοησίας, αυτό που κάνετε στο Φεστιβάλ του Μολύβου αποτελεί ακόμη μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης. Πιστεύω βαθιά από την καρδιά μου ότι η μουσική και ο πολιτισμός ενώνουν τους ανθρώπους και συνιστούν ένα αναγκαίο γιατρικό για τις δυσκολίες, που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Είστε ένας φωτεινός φάρος σε σκοτεινούς καιρούς, και εύχομαι σε όλους κουράγιο και καλή επιτυχία. Με αγάπη και θαυμασμό!».
Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων.
Για να βοηθήσει τη Λέσβο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες Εν μέσω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, το Φεστιβάλ Μολύβου αποτελεί μία μουσική όαση, που δημιουργεί γέφυρες πολιτισμού με τις υπόλοιπες χώρες τις Ευρώπης. Ιδρυτές του είναι τρεις άνθρωποι ιδιαίτερα νέοι σε ηλικία, με πάθος και όραμα για τη μουσική, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Λέσβο: οι Ελληνογερμανίδες πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Τρύφων, οι οποίοι, μαζί με μία ομάδα συνεργατών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν θεσμό ιδιαίτερα υψηλών προδιαγραφών, που, ήδη από την πρώτη χρονιά, ενθουσίασε το κοινό - Έλληνες και ξένους. Η ομάδα του Φεστιβάλ κάνει μία συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια, για να βοηθήσει τη Λέσβο σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και να κάνει το νησί διεθνή μουσικό προορισμό.
«Είτε ήμασταν και οι τρεις τρελοί, είτε…»
Στην ερώτησή μας: «Τι σας έκανε να αποφασίσετε, σε μια τόσο νεαρή ηλικία, τη δημιουργία ενός θεσμού κλασικής μουσικής στη Λέσβο και ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης», ο 24άχρονος επιχειρηματίας στον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρης Τρύφων, απάντησε: «Ο Μόλυβος έχει διατηρήσει την παραδοσιακή του αισθητική με τα πετρόχτιστα σπίτια και το βυζαντινό κάστρο και προσφέρει στους κατοίκους και επισκέπτες του μια πληθώρα ιδιαίτερων εικαστικών ερεθισμάτων. Περνώντας τα καλοκαίρια μου εκεί και όντας λάτρης της κλασικής μουσικής, δεν άργησα να οραματιστώ μέσα σε αυτά την προσθήκη της.
Αφού γνωρίστηκα τυχαία με τη Δανάη και την Κύβελη Ντέρκεν, τις συνιδρύτριες και καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, και συνειδητοποίησα πως μοιραζόμασταν ακριβώς το ίδιο όραμα, δύο ήταν τα πιθανά σενάρια: είτε ήμασταν και οι τρεις τρελοί, είτε, όντως, το χωριό είχε ανάγκη από Μπαχ και Σοπέν. Καταλήξαμε στο δεύτερο. Και έτσι, ιδρύθηκε το Φεστιβάλ, το οποίο, από τον πρώτο κιόλας χρόνο, ωφέλησε τον τόπο ποικιλοτρόπως.
Θα ξεχώριζα δυο ως τα σημαντικότερα οφέλη: προσέλκυσε τουρισμό, ο οποίος γέμισε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της περιοχής, ενισχύοντας την τοπική οικονομία σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Επίσης, μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μουσικό Κλειδί”, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα στα σχολεία, έφτασε σε 1.700 μαθητές, που ήρθαν σε άμεση επαφή με την κλασσική μουσική».
Τα 4 σημεία του ορίζοντα και τα 4 στοιχεία της φύσης Σύμφωνα με τη Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν: «Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ακολουθεί τα 4 σημεία του ορίζοντα και τα 4 στοιχεία της φύσης, τα οποία διασταυρώνονται μουσικά, ανακινούν τα δεδομένα και δημιουργούν κάτι καινοτόμο. Σταυροδρόμια (Crossroads) διαφαίνονται σε διάφορα επίπεδα. Γεωγραφικά σταυροδρόμια μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως με το “Scattered sketchbook” (“Σκόρπια σχέδια”) του Σύρου συνθέτη Κινάν Αζμέχ και το Κουαρτέτο για πιάνο του Γερμανού Γιοχάνες Μπραμς.
Σημαντικά έργα - σταθμοί αποτελούν τα ίδια σταυροδρόμια, όπως η “Ιεροτελεστία της Άνοιξης” του Ίγκορ Στραβίνσκι, όπου η ρομαντική εποχή συναντά τη σύγχρονη, ανοίγοντας τον δρόμο στη μουσική του 20ού αιώνα. Και έργα, στα οποία ο ίδιος ο δημιουργός εκφράζει ένα προσωπικό του συναισθηματικό σταυροδρόμι. Ο συνθέτης Μίτσισλαβ Βάινμπεργκ, έχοντας μία ταραχώδη ζωή στη Σοβιετική Ένωση, συνθέτει τη “Ραψωδία πάνω σε θέματα από τη Μολδαβία”, έργο γεμάτο συγκρούσεις ανάμεσα στη νοσταλγία του για την παλιά πατρίδα και την πίστη του προς μία νέα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα γίνει η πρώτη παρουσίαση του έργου του Τζίλαντ Χόχμαν, “Nedudim” (“Περιπλανήσεις”), σε διασκευή για μαντολίνο και κουιντέτο εγχόρδων, και του έργου “Στο σταυροδρόμι” της Ελληνίδας συνθέτριας Αθηνάς Αδαμόπουλος, παραγγελία του Φεστιβάλ για τη φετινή θεματική του».
Με πολλούς υποστηρικτές Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Η Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας συμβάλλει, με την ευγενική της υποστήριξη, στην πραγματοποίηση του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Πολύτιμος συνεργάτης του Φεστιβάλ είναι ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου «The Other Aegean». Για την υποστήριξη της μεγάλης αυτή προσπάθειας για την πολιτιστική ανάδειξη της Λέσβου, έχει δημιουργηθεί καμπάνια crowdfunding του Φεστιβάλ. (https://www.indiegogo.com/projects/support-the-island-of-lesbos-through-music#/).
Επίσης, το Φεστιβάλ υποστηρίζεται από διεθνώς καταξιωμένους ανθρώπους των τεχνών, όπως η κορυφαία σοπράνο Μάρλις Πέτερσεν, πρωταγωνίστρια στις μεγαλύτερες όπερες διεθνώς, και ο διακεκριμένος πιανίστας και διευθυντής ορχήστρας Λαρς Φογκτ (μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου).
JEAN-FRANCOIS RENAUD (MORPHOLUX)
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δραστηριότητες του Φεστιβάλ συνεχίζονται και τον υπόλοιπο χρόνο, με το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Μουσικό Κλειδί», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Ταλαντούχα παιδιά, που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόγραμμα, θα συμπράξουν με τους μουσικούς του Φεστιβάλ, στη συναυλία για παιδιά και νέους, στις 18 Αυγούστου.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες Στο Φεστιβάλ, συμμετέχουν οι: Μπένεντικτ Κλέκνερ (βιολοντσέλο), Ντανιέλα Κοχ (φλάουτο), Σάρα Κρίστιαν (βιολί), Σεμπάστιαν Μαντς (κλαρινέτο), Αλίσα Μαργκούλις (βιολί), Σελίν Μουανέ (όμποε), Δανάη Ντέρκεν (πιάνο), Κυβέλη Ντέρκεν (πιάνο), Λεχ Αντόνιο Ουσζίνκσι (βιόλα), Δανάη Παπαματθαίου - Μάτσκε (βιολί), Άννα Ρέσζνιακ (βιολί), Τίμοθι Ριντάουτ (βιόλα), Λίνους Ροτ (βιολί), Αλόν Σαριέλ (μαντολίνο), Μπερτράν Σατενέ (κόρνο), Φιλίπ Τοντρ (όμποε), Φίλιπ Τσέλερ (φαγκότο), Τζαεμπόκ Τσο (κόντρα μπάσο), Λαρς Φογκτ (πιάνο), Μαξιμίλιαν Χόρνουνγκ (βιολοντσέλο).
MARCOBORGGREVE
Πληροφορίες Μόλυβος: Δήμος Μήθυμνας - Λέσβος, πληροφορίες για το Φεστιβάλ: molyvosfestival.com. Τιμές εισιτηρίων: συναυλίες Κάστρου: 30, 20, 10, 8, 5 (φοιτητές και κάτω των 18 ετών) ευρώ, συναυλία στο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης: 5 ευρώ, συναυλία για παιδιά και νέους: είσοδος ελεύθερη. Πώληση εισιτηρίων: ticketservices.gr.