Τουρκία: Απόταξη σχεδόν 1.400 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων

Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016 10:55
UPD:15:54
REUTERS/STRINGER

Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης προς 16η Ιουλίου.

A- A A+

Στην απόταξη 1.389 στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που πιστεύεται ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν προχώρησε η τουρκική κυβέρνηση, μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή.

Η είδηση μεταδόθηκε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε πολλές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο των στρατιωτικών ακαδημιών.

Είπε επίσης ότι ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της MİT, αλλά και ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας θα αναφέρονται στην προεδρία. Αυτό θα απαιτήσει αναθεώρηση του Συντάγματος και άρα τη συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα, το γενικό επιτελείο και η MİT αναφέρονται στον πρωθυπουργό. Το να υπαχθούν στην προεδρία συνάδει με το σχέδιο του Ερντογάν να μετατρέψει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδρικό με την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Άγκυρα κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου τους υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος ο ιεροκήρυκας πάντως αρνείται κάθε ανάμιξή του και έχει καταδικάσει την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι η Τουρκία θα περιλάβει περισσότερους υπουργούς στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιό της.

Συμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης, στο συμβούλιο αυτό θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, καθώς και οι επικεφαλής των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εξωτερικών.

Η κίνηση αυτή προστίθεται σε μια σειρά κινήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να περιορίσει την εξουσία των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης προς 16η Ιουλίου, όταν μία ομάδα στρατιωτικών επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τη στρατιωτική βάση Ιντσιρλίκ έχουν ενισχυθεί, εν όψει της επίσκεψης του Αμερικανού στρατηγού Ντάνφορντ.

Η βάση χρησιμοποιείται για αποστολές των συμμαχικών της δυνάμεων κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και υπήρξαν φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι δυνάμεις ασφαλείας ήταν σε συναγερμό για το φόβο νέας απόπειρας πραξικοπήματος, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη βάση, τον οποίο επικαλείται το Reuters, ανέφερε πως δεν παρατήρησε αυξημενη παρουσία της τουρκικής αστυνομίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή