Μέρκελ: Πιστοί στις αρχές μας, θα δίνουμε καταφύγιο σε όσους το αξίζουν

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 14:25
UPD:29/07/2016 09:18
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE

Η Μέρκελ διέκοψε τις διακοπές της και επέστρεψε στο Βερολίνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου, μετά από σειρά επιθέσεων σε διάστημα μια εβδομάδας που άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

A- A A+

Πρέπει να πολεμήσουμε την τρομοκρατία και να προστατεύσουμε όλους εκείνους που απειλούνται από αυτή, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 

Τόνισε παράλληλα ότι η Γερμανία, «θα μείνει πιστή στις αρχές της», παρέχοντας καταφύγιο σε αυτούς που το αξίζουν. 

«Οι τρομοκράτες θέλουν να διαλύσουν τη συνοχή μας και την αίσθησή μας ως κοινότητα, καθώς και να επηρεάσουν τον τρόπο ζωής μας και την προθυμία μας να φιλοξενούμε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» σημείωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

EURONEWS

«Βλέπουν έχθρα και φόβο μεταξύ των πολιτισμών, όπως και μεταξύ των θρησκειών, όμως εμείς στεκόμαστε με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτό» πρόσθεσε, υπερασπιζόμενη τη μεταναστευτική πολιτική που έχει ακολουθήσει και για την οποία έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις.

«Θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε.

Η Μέρκελ διέκοψε τις διακοπές της και επέστρεψε στο Βερολίνο για να δώσει συνέντευξη Τύπου, μετά από σειρά επιθέσεων σε διάστημα μια εβδομάδας που άφησαν πίσω τους 11 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι η Γερμανία «θα τα καταφέρει» να ανταποκριθεί στην πρόκληση τόσο της προσφυγικής κρίσης, όσο και της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας» και δήλωσε για πρώτη φορά ότι «ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός έχει φθάσει στην Γερμανία» και έκανε λόγο για «πόλεμο» εναντίον του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους», αλλά όχι εναντίον του Ισλάμ.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στην Τουρκία, μίλησε για «πολύ σκληρή αντιμετώπιση» των πραξικοπηματιών, ενώ σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις επιτυχίες, όπως η δράση της FRONTEX και η συμφωνία με την Τουρκία.

Ωστόσο δήλωσε απογοητευμένη από το γεγονός ότι η ανακατανομή των προσφύγων προχωρά πολύ αργά και αναφέρθηκε σε 50.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο εννέα σημείων για την καλύτερη αντιμετώπιση επιθέσεων στο μέλλον. Σε αυτό περιλαμβάνονται η μείωση των εμποδίων για την επαναπροώθηση όσων ζητούν άσυλο, ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την ριζοσπαστικοποίηση προσφύγων και προετοιμασίες για επιχειρήσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό, όταν πρόκειται για μεγάλες τρομοκρατικές επιθέσεις.

EURONEWS

Τόνισε πως «πάντα, όπου υπάρχουν κενά, πρέπει να δρούμε και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να εγγυηθεί την ασφάλεια στο ελεύθερο δημοκρατικό Κράτος Δικαίου μας».

Στο σχέδιό της περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές αντιτρομοκρατικές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, καθώς και η επίσπευση της έγκρισης της εδώ και έναν χρόνο σχεδιαζόμενης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την νομοθεσία σχετικά με τα όπλα.

Βάσει αυτής, το εμπόριο όπλου μέσω Διαδικτύου θα απαγορευθεί. Επιπλέον, μια Αρχή θα ασχοληθεί με αποκωδικοποίηση της επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου.

Τάχθηκε ακόμη υπέρ μιας καλύτερης διεθνούς ανταλλαγής πληροφοριών και μιας καλύτερης συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών.

Ερωτηθείσα για την γερμανική παρέμβαση στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για δημοσιονομική παρέκκλιση, περιορίστηκε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όρισε μια ενισχυμένη διαδικασία ελέγχου του ελλείμματος και ότι η απόφαση που ελήφθη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι δεν ισχύει πια το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην αναμενόμενη ερώτηση σχετικά με το αν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα και για τέταρτη θητεία στην Καγκελαρία το 2017, έδωσε την πάγια, ως τώρα, απάντησή της: «Θα το ανακοινώσω την κατάλληλη στιγμή και σήμερα δεν είναι αυτή».

Όταν ερωτήθηκε αν είχε πρόσφατα κάποιον εφιάλτη, στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή