Συνεδρίαση της ΔΙΣ - Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα

Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος - Η αυτοκάθαρση προχωρά
Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 18:08
A- A A+

Υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου συνήλθε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος που μεταξύ άλλων συζήτησε τις εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Συνόδου, μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε τους συνοδικούς Ιεράρχες για την Πανορθόδοξη Σύνοδο στο Φανάρι.

Εξάλλου αποφασίστηκε κάθε μητρόπολη να δημοσιεύσει ειδικό Κανονισμό για την ίδρυση βρεφονηπιακών σταθμών ενώ αποστέλλεται αυστηρή σύσταση προς όλους τους μητροπολίτες, όταν πρόκειται περί εκποιήσεως ακινήτων και μεγάλων εκτάσεων που ανήκουν σε εφημεριακούς ναούς, να καταβάλλουν ως εποπτεύουσα Αρχή ιδιαίτερη προσοχή προς τήρηση διαφάνειας και απόλυτης νομιμότητας της όλης διαδικασίας, ώστε να μην εκτίθεται η Εκκλησία αδίκως, από άγνοια ή και παραπλάνηση.

Σε ερωτήσεις σχετικά με την αυτοκάθαρση της Εκκλησίας, ο μητροπολίτης Σύρου επισήμανε ότι ήδη ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τον μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο και ίσως αύριο θα ορισθεί και η ημερομηνία σύγκλησης του πρωτοβαθμίου συνοδικού δικαστηρίου. Εκεί θα εξετασθεί το πόρισμα και θα αποφασισθεί αν θα παραπεμφθεί η υπόθεση σε Εκκλησιαστικό Δικαστήριο.

Όσον αφορά την υπόθεση του παραιτηθέντος μητροπολίτη πρώην Θεσσαλιώτιδος Θεόκλητου, ολοκληρώνονται μεθαύριο Πέμπτη οι διαδικασίες των ανακρίσεων ενώ ήδη ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας για τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου Νικηφόρου. Όσο για τον Αττικής Παντελεήμονα, έγινε γνωστό ότι ζήτησε να εξαιρεθεί ο ανακριτής της υπόθεσης του μητροπολίτη Καρυστίας Σεραφείμ. Τέλος, για τον μητροπολίτη Κορίνθου Παντελεήμονα, αναμένεται η απόφαση των πολιτικών δικαστηρίων.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή