Ανοίγουν οι κωδικοί με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών

Έπειτα από σχετική απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων
Τρίτη, 31 Μαΐου 2005 21:10
A- A A+

Το άνοιγμα των κωδικών με τις χρηματιστηριακές συναλλαγές όλων των βουλευτών επέτρεψε με απόφασή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Σχετικό ερώτημα είχε στείλει στην Αρχή η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα - Μπενάκη.

Με την υπ’ αριθμ. 34/2005 απόφασή της, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έκρινε ότι «η δημοσιοποίηση του πορίσματος ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών δεν προσκρούει στις διατάξεις του Ν. 2472/1997 που διέπει την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αφού όμως προηγουμένως ενημερωθούν τα υποκείμενα των δεδομένων για την ενέργεια αυτή».

Η Αρχή στην απόφασή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Η δημοσιοποίηση του πορίσματος ελέγχου των χρηματιστηριακών συναλλαγών των βουλευτών συνιστά επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που δεν είναι ευαίσθητα, η οποία μπορεί να λάβει χώρα χωρίς τη συγκατάθεση των προσώπων που αναφέρονται σε αυτό, γιατί είναι αναγκαία για την εκτέλεση έργου δημοσίου συμφέροντος που εμπίπτει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας και εκτελείται από δημόσια αρχή, αφού προδήλως η ενέργεια αυτή σκοπό έχει τον δημόσιο έλεγχο των χρηματιστηριακών δραστηριοτήτων των βουλευτών και στοχεύει στην εξυπηρέτηση της αρχής της διαφάνειας, κατά την έννοια του άρθρου 29 § 2 του Συντάγματος.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι ο έλεγχος που αφορά το συγκεκριμένο πόρισμα αναφέρεται στη περίοδο 1998-2002, δηλαδή σε χρόνο πριν από την ψήφιση του Ν. 3213/2003 που απαγορεύει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών, αφού η εξυπηρέτηση της αρχής της διαφάνειας δεν αφορά μόνο θέματα ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης αλλά συνυφαίνεται και με την πολιτική ευθύνη που προκύπτει από τη γενικότερη συμπεριφορά των βουλευτών, ως κατ’ εξοχήν δημοσίων προσώπων που υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή