Η ηλικία των γυναικών παίζει σημαντικό ρόλο στην εξωσωματική

Πέμπτη, 28 Ιουλίου 2016 12:27
UPD:12:28
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Ο παράγοντας ηλικία στην εξωσωματική γονιμοποίηση, από ιατρική άποψη, είναι καθοριστικής σημασίας, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες.  

Σύμφωνα με στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής για την Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή  της Αγγλίας (HFEA, Human Fertilisation & Embryology Auythority), το  2014 ο συνολικός αριθμός κύκλων Εξωσωματικής Γονιμοποίησης άγγιξε τους 53.000, σημειώνοντας 4.8% αύξηση σε σχέση με το 2013, με το 20% εξ’ αυτών να είναι γυναίκες άνω των 40 ετών. Αντίστοιχα ποσοστά κατεγράφησαν  στις Η.Π.Α. μέχρι το 2010 (ASRM – American Society for Reproductive Medicine), ενώ στην Ελλάδα όπως κατέγραψε η Εθνική Στατιστική Αρχή, από το 2005 έως το 2013 ο αριθμός των γυναικών, που απέκτησαν ένα παιδί σε ηλικία άνω των 40 ετών, αυξήθηκε κατά 61%.

Η Δωρεά Ωαρίων και πολύ πιο πρόσφατα η Κρυοσυντήρηση Ωαρίων (κυρίως με την τεχνική της Υαλοποίησης), βοήθησε πολλές γυναίκες που αδυνατούν να τεκνοποιήσουν με δικά τους ωάρια ή επιθυμούν να κάνουν οικογένεια αργότερα στο μέλλον.  Τα ποσοστά και στις δύο περιπτώσεις είναι εντυπωσιακά καθώς όπως έδειξαν πρόσφατες μελέτες, τα ποσοστά εμφύτευσης και κύησης μετά από υαλοποίηση και απόψυξη αγγίζουν τα αντίστοιχα ποσοστά σε «φρέσκα» ωάρια και έμβρυα. Συγκεκριμένα, μελέτη του 2010 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Human Reproduction διαπίστωσε ότι τα ποσοστά εμφύτευσης και κύησης μετά από υαλοποίηση και απόψυξη έφτασαν το 76.6% έναντι του 83.3% που είναι το ποσοστό γονιμοποίησης με «φρέσκα» ωάρια. Επίσης, στο 27,3% των εξωσωματικών που έγιναν μετά από υαλοποίηση και απόψυξη επετεύχθη κύηση έναντι 37,4% των γυναικών που έκαναν με «φρέσκα» ωάρια.

Ενώ, άλλη μελέτη του 2014 που δημοσιεύθηκε από τον Οργανισμό Fertility Sterility, έδειξε ότι στο 9,5% των γυναικών επιτεύχθηκαν εμφυτεύσεις μετά από υαλοποίηση και απόψυξη, έναντι 14,4% με «φρέσκα» ωάρια. Οι γονιμοποιήσεις αυτές έγιναν σε 146 κέντρα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και τα ποσοστά επιτυχίας με δανεικά ωάρια αγγίζουν μέχρι και το 50% δεδομένου ότι η δότρια είναι κάτω των 35 ετών.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Οργανισμού Fertility Sterility, διαπίστωσε ότι τα αυξημένα ποσοστά επιτυχίας της IVF παγκοσμίως, η γενικότερη έλλειψη «αναπαραγωγικής παιδείας» και τα media τα οποία δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες στις γυναίκες με ιστορίες διασήμων, που τεκνοποίησαν σε μεγάλη ηλικία κάνοντας εξωσωματική  («εφόσον αυτή τα κατάφερε να κάνει παιδί στα 45, γιατί όχι ΚΑΙ εγώ;»), έχουν φέρει αντιμέτωπους τους ιατρούς αναπαραγωγής με ποικίλα διλήμματα, που προκύπτουν λόγω της αυξημένης ηλικίας των υποψήφιων γονέων.

Παρόλα αυτά, ο σημαντικότερος παράγοντας σύμφωνα με τους επιστήμονες από την ημερολογιακή ηλικία είναι η βιολογική ηλικία των γυναικών. Και αυτό γιατί όπως λένε, καμία γυναίκα δε γερνάει το ίδιο με την άλλη, με τον ίδιο ρυθμό. Όπως όταν κάποια γυναίκα δείχνει εξωτερικά νεότερη από μια συνομήλικη της το ίδιο είναι και με την ωοθηκική λειτουργία.

Αναλύοντας τις μελέτες αυτές ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Βασίλης Αθανασίου, επισημαίνει ότι στην απόφαση να προχωρήσει μια γυναίκα 45 – 49 ετών σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση, είτε με δικά της είτε με δανεικά ωάρια, συμβάλλουν πολλοί παράγοντες.

Σύμφωνα με το γιατρό, ο Νόμος στην Ελλάδα ορίζει αυστηρώς ως ηλικιακό όριο για τη μητέρα τα 50 έτη,  όπου μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε διαδικασία Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Όμως, όπως λέει, παράγοντες όπως η αυτονομία των γονέων σαν ανεξάρτητα και αυτόβουλα άτομα και το καλό ενός παιδιού, που θα έρθει στον κόσμο είναι επίσης σημαντικοί. Για παράδειγμα, αν η ηλικία του πατέρα είναι πολύ μεγάλη  ή αν η υποψήφια μητέρα έχει  ιατρικά προβλήματα, οπότε το παιδί κινδυνεύει να μεγαλώσει σε μονογονεϊκή οικογένεια, δίνει το δικαίωμα στο γιατρό να αρνηθεί μια θεραπεία, Το ερώτημα που προκύπτει είναι, τελικά ποιον βαραίνει η οριστική απόφαση, το ζευγάρι ή το γιατρό;

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασίου, η ηλικία δεν είναι απλώς ένας αριθμός. Και μπορεί η νομοθεσίες διαφόρων χωρών να έχουν θέσει όρια για να διευκολύνουν τις αποφάσεις των γυναικών ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να είναι πλήρως ενημερωμένη η κάθε γυναίκα σχετικά με τη βιολογική και τη ρεαλιστική της ετοιμότητα για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί καθώς και, για την εφαρμογή των ασφαλών και ορθών πρακτικών από την πλευρά του γιατρού της, ώστε να ξεπεραστεί με επιτυχία ο σκόπελος της ηλικίας και των επιπτώσεων αυτής.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή