Δεκτό επί της αρχής το ν/σ για τα οικονομικά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2005 17:58
A- A A+

Δεκτό επί της αρχής έγινε από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα «οικονομικά θέματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων».

Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κατηγόρησε τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν έχουν στόχο την κριτική, αλλά το μηδενισμό και τη διαστροφή της πραγματικότητας. Έκανε λόγο για εγκατάλειψη της ΕΝΑΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και σημείωσε ότι η ΝΔ δίνει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τριπλάσια από όσα έδιδε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο χρηματοδότησης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΝΑ) από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) και ενισχύεται ο ρόλος τους μέσω της ανάδειξής τους σε μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Επιπρόσθετα, ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κυρώνεται η πρόσφατη προγραμματική σύμβαση που συνήφθη μεταξύ Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και της ΑΔΕΔΥ για την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, διευρύνονται οι αρμοδιότητες των ΚΕΠ για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη (βεβαίωση ταυτοπροσωπίας, κατάργηση διαδικασίας βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής κατά την αυτοπρόσωπη προσέλευση στις δημόσιες υπηρεσίες ή τα ΚΕΠ κλπ), ενώ εξορθολογίζεται το Πρόγραμμα «Πολιτεία».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης είπε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να συντρίβεται σε μικροϋπολογισμούς για το εάν εδόθησαν όσα έπρεπε να δοθούν, αλλά πάνω στην ανασυγκρότηση του κράτους, και τις αναγκαίες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Πηγή ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή