Ν. Κοτζιάς: Η νευρικότητα στην Τουρκία δεν πρέπει να διαπεράσει τις διακρατικές σχέσεις

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016 14:15
UPD:14:55
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤOY

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών» (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Βασικό κριτήριο για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος, είναι η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων στη γειτονική χώρα να μη διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις, τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real Νews.

Ο κ. Κοτζιάς επισημαίνει την ανάγκη «να είμαστε μετρημένοι και προσεκτικοί, νηφάλιοι και ήρεμοι και να φροντίζουμε την ανάπτυξη της φιλίας των δύο λαών», και προσθέτει πως οι νικητές της εσωτερικής διαμάχης στην Τουρκία πρέπει να επιδείξουν μεγαλοσύνη απέναντι στους ηττημένους, να αυτοσυγκρατηθούν και να μην επαναφέρουν τη θανατική ποινή.

«Δεν θέλουμε μια Τουρκία της εκδίκησης της διάσπασης και της αποσταθεροποίησης», επισημαίνει, εκφράζοντας την στήριξή του στη θέση της Ε.Ε. για μια Τουρκία δημοκρατική, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα συμφέροντα και οι ανάγκες όλων των θρησκευτικών, εθνικών και κοινωνικών ομάδων.

Παράλληλα, εκτιμά πως τουλάχιστον βραχυχρόνια οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο πιθανά να μειωθούν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αν αυξηθεί ο εσωτερικός αυταρχισμός στην Τουρκία, τότε μακροχρόνια μπορεί να αυξηθούν.

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα παραδώσει τελικά τους Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Κοτζιάς τονίζει πως αυτό θα το αποφασίσουν οι δικαστές και οι άλλες αρμόδιες αρχές. «Οι τελευταίες ασφαλώς θα συνυπολογίσουν το κατά πόσο οι οκτώ ήταν κομμάτι του πραξικοπήματος», αναφέρει για να προσθέσει: «Δεν μπορώ να δεχτώ την ύβρη του παραλληλισμού της μάχης όσων παλεύουν για τα δικαιώματά τους, εθνικά, κοινωνικά και δημοκρατικά, με πραξικοπηματίες που ήθελαν να καταργήσουν δικαιώματα της κοινωνίας, οι οποίοι βομβάρδισαν το Κοινοβούλιο, τραυμάτισαν και σκότωσαν διαδηλωτές». Αυτοί κάθε άλλο παρά δικαιούνται της αλληλεγγύης μας, ξεκαθαρίζει ο ΥΠΕΞ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή