Το Μαξίμου «ανοίγει» τη Δευτέρα τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016 14:50
UPD:14:56
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Μαξίμου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη σχετική συζήτηση να μπουν και θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο, όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς ή το πιο πιθανό στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

A- A A+

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε ειδική εκδήλωση το βράδυ της Δευτέρας, στον προαύλιο χώρο της Βουλής, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τις προτάσεις της κυβέρνησης για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Βασικός στόχος των προτάσεων αυτών, τις οποίες έχει στον χέρι του ο κ. Τσίπρας από την προηγούμενη εβδομάδα, από την επιτροπή που είχε συσταθεί για τον σκοπό αυτό, «είναι η εμβάθυνση και η ενίσχυση της Δημοκρατίας», όπως λέει χαρακτηριστικά συνεργάτης του.

Με τη δημοσιοποίηση των προτάσεων θα ακολουθήσει ένας διάλογος που θα διαρκέσει περίπου ένα εξάμηνο, εντός του οποίου κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν και τη διενέργεια συμβουλευτικών δημοψηφισμάτων, μέσω των οποίων το Μαξίμου θα υπερβεί και εσωκομματικούς σκοπέλους όπως για παράδειγμα την εκλογή του ΠτΔ απευθείας από τον λαό με συνακόλουθη αύξηση των αρμοδιοτήτων του.

Για το τελευταίο ο κ. Τσίπρας δεν έχει λάβει τις αποφάσεις του. Ωστόσο στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Αγορά» ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δεν αποκλείει την εκλογή του Προέδρου από τον λαό ωστόσο τάσσεται κατά της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του. Θέση που βρίσκει σύμφωνα και πολλά κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης έχει καταθέσει την πρόταση ο ΠτΔ να εκλέγεται από το λαό μόνο στην περίπτωση που η Βουλή στις τρεις ψηφοφορίες δεν μπορέσει να συμφωνήσει σε ένα πρόσωπο ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές.

Ειδικά για το θέμα της εκλογής ΠτΔ είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι την τελική απάντηση θα κληθεί να τη δώσει ο λαός.

Από εκεί και μετά το Μαξίμου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη σχετική συζήτηση να μπουν και θέματα που αφορούν στον εκλογικό νόμο, όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς ή το πιο πιθανό στους χιλιάδες συμπατριώτες μας που εγκατέλειψαν τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

Για τους ομογενείς το naftemporiki.gr αποκαλύπτει πως υπάρχουν σκέψεις για εκλογή πέντε ομογενών βουλευτών, έναν από κάθε Ήπειρο.

Τέλος, εντός των κυβερνητικών προτάσεων θα εμπεριέχεται η συνταγματική θεσμοθέτηση διαδικασιών άμεσης δημοκρατίας, όπως η δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων ακόμη και με τη συλλογή ανός αριθμού υπογραφών (τοπικά και εθνικά) και η κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα αγαθών όπως το νερό και η ενέργεια, ενώ πεδίο ευρύτερης συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων αναμένεται να αποτελέσουν οι αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική ασυλία.

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή