«Η πρόταση νόμου της κυβέρνησης για την απλή αναλογική αποτελεί μια πολιτικά ώριμη μεταρρύθμιση, η οποία εγγράφεται στο συνολικό σχέδιό μας για το δημοκρατικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, το βράδυ της Πέμπτης.
Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε «εμβληματικό αίτημα Δημοκρατίας και λαϊκής κυριαρχίας», ικανοποιεί το σύγχρονο αίτημα της κοινωνικής πλειοψηφίας, για εξορθολογισμό και ανανέωση του πολιτικού συστήματος.
«Η μεταρρύθμισή μας θα απελευθερώσει την κοινωνία από τη διαφθορά και το πολιτικό σύστημα από την εξάρτηση με την οικονομική ολιγαρχία», εξήγησε.
Όπως τόνισε, «η δημοκρατική μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος συνιστά ρήξη με το παρελθόν», ενώ αναφερόμενος στην παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στα 17, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη νεολαία. «Να μην ενδώσουν στην αποπολιτικοποίηση, να πάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους», συμπλήρωσε.
«Παρά τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο»
«Παρά τα προσκόμματα και τις αντιδράσεις του κατεστημένου προχωρά η πρωτοβουλία για νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, που θα γίνει παρά τις αντιδράσεις», ανέφερε επίσης ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη: «Μέρος της ακραίας συμπεριφοράς σας ίσως να οφείλεται στη μεγάλη νευρικότητα που δείχνουν αυτές τις μέρες αυτοί οι κύκλοι».
Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε ότι ο εκλογικός νόμος δεν θα τεθεί ποτέ σε ισχύ, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε: «Πώς προδικάζετε ότι θα βρείτε 200 ψήφους στην επόμενη Βουλη για να καταργήσετε τον εκλογικό νόμο; Θα συνεργαστείτε με την Χρυσή Αυγή;».
Αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να έχει στόχο την κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, την προστασία των δημοσίων αγαθών, την κατοχύρωση της ισοτιμίας της ψήφου, την ενίσχυση της δημοκρατικής συμμετοχής και την ενδυνάμωση του Κοινοβουλίου.
«Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα»
Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Ν.Δ. κατέθετε πρόταση για την «ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος». Επισήμανε, επίσης, ότι στις 21 Μαΐου 2009 η κ. Μπακογιάννη κατά την διάρκεια παρουσίασης βιβλίου είχε καταθέσει την άποψη για ψήφο στα 16.
«Κόμματα του 40% δεν υπάρχουν σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «απο έναν άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, μπορούμε να περάσουμε σε ένα γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας».
«Θα είμαστε εδώ και μετά το 2019»
Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η δίκη της Siemens θα πραγματοποιηθεί και εμφανίστηκε βέβαιος ότι «θα είμαστε εδώ και μετά το 2019, με την ψήφο του ελληνικού λαού».
Απευθυνόμενος στα κόμματα του κέντρου, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αρνούνται ένα δώρο ιστορικού χαρακτήρα και ταυτίζονται «με την δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αποκαλυπτόμενοι στον ελληνικό λαό μας χαρίζετε και την ηθική υπεροχή και τη δυνατότητα ο ελληνικός λαός το 2019 να μας ξαναψηφίσει και να σας κατατάξει στο παλιό πολιτικό σύστημα και να σας βάλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας», είπε ο Πρωθυπουργός.