Πρόγευση πολιτικών διεργασιών για τις επόμενες αναμετρήσεις

Εκλογικός νόμος: Δείγμα γραφής η συζήτηση για την απλή αναλογική - Aπομακρύνεται ο στόχος των 200 βουλευτών
Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016 07:55
UPD:09:01
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Του Μιχάλη Χατζηκωνσταντίνου
[email protected]

Πεδίο απεικόνισης των διεργασιών που συντελούνται εντός του πολιτικού συστήματος με ορίζοντα τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αποτελεί πλέον η συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή μετά τη διαφαινόμενη αδυναμία της κυβέρνησης να συγκεντρώσει υποστήριξη τουλάχιστον 200 βουλευτών υπέρ της απλής αναλογικής.

Η απόφαση της Χρυσής Αυγής να απόσχει από την ψηφοφορία και η μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής αποτρέπουν ουσιαστικά το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν στην αποψινή ονομαστική ψηφοφορία οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές η απλή αναλογική. Η συζήτηση, όμως, κάθε άλλο παρά στερείται ενδιαφέροντος. Και αυτό γιατί μετατρέπεται σε προάγγελο πολιτικών εξελίξεων και μάλιστα στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο αφού θα πάρουν τον λόγο σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί.

HELLENIC PARLIAMENT TV

Μια πρόγευση δόθηκε σήμερα με τις τοποθετήσεις των υπουργών Εσωτερικών (Π. Κουρουμπλής) και Εργασίας (Γ. Κατρούγκαλος), οι οποίοι εστίασαν την κριτική τους στη στάση του ΠΑΣΟΚ, φωτογραφίζοντας μάλιστα μια «ομάδα» στελεχών του κόμματος που με αφορμή τον εκλογικό νόμο επιχειρεί να προσανατολίσει τη Χαριλάου Τρικούπη στην κατεύθυνση της συνεργασίας με τη Ν.Δ. Ο κ. Κατρούγκαλος μίλησε για μια «αυτοαποκαλούμενη Κεντροαριστερά, η οποία αποφασίζει την de facto συστράτευση με τη Δεξιά». Χαρακτήρισε μάλιστα υποκριτική τη διαφοροποίηση του ΠΑΣΟΚ από το νομοσχέδιο, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη πρόταση νόμου είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ το 2015. Είχε προηγηθεί τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος δικαιολόγησε τη μεταστροφή του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρυσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα». «Τώρα αποτρέπουμε με τη στάση μας τον ίδιο πάντα θεσμικό τυχοδιωκτισμό του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος προεξόφλησε, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να συνεργαστεί το κόμμα του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας αντικειμενικά το βλέμμα προς τη Ν.Δ. «Μαθηματικά δεν προκύπτει κυβέρνηση με κεντροαριστερό πρόσημο. Κυρίως δεν προκύπτει προγραμματικό πλαίσιο αξιόπιστο και εφαρμόσιμο» τόνισε αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και συνεργαζόμενος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε την απλή αναλογική ψέγοντας εμμέσως το ΠΑΣΟΚ για την αλλαγή της θέσης του. «Ο μόνος τρόπος να υπερβείς τον λαϊκισμό, αριστερό και δεξιό, είναι να μείνεις σταθερός στις θέσεις σου» ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Την κατάσταση στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καλείται πλέον να ξεκαθαρίσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, η οποία μέχρι στιγμής τηρεί τακτική ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται όμως και η παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έχει απευθύνει επανειλημμένες προσκλήσεις στην κυρία Γεννηματά αναφερόμενος σε «βαρίδια» του ΠΑΣΟΚ που δεν επιτρέπουν την συνεννόηση των δύο χώρων.

Τα βλέμματα στρέφονται, όμως, και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να επιτυγχάνει τον στόχο της πολιτικής απομόνωσης της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων ημερών ο κ. Μητσοτάκης είχε καλέσει όλους τους δημοκρατικούς βουλευτές να καταψηφίσουν την απλή αναλογική χαρακτηρίζοντας την καταστροφική για τη χώρα. Χθες, πάντως, η Ντόρα Μπακογιάννη ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της θα ακυρώσει την απλή αναλογική μόλις αναλάβει την εξουσία και διαμήνυσε στην κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή