O πολίτης απεχθάνεται την ανασφάλεια

... και η φύση το κενό
Πέμπτη, 02 Ιουνίου 2005 18:10

A- A A+

«Αδιέξοδα στην πορεία οικοδόμησης της Ενωμένης Ευρώπης δεν υπάρχουν», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει το δεύτερο πλήγμα στο Ευρωσύνταγμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/06/02/1057107.htm . Με όλο το σεβασμό τα αδιέξοδα και τα κενά δεν νοούνται όχι μόνο στην πορεία της Ευρώπης, αλλά κυρίως στη φύση, και στην πολιτική ζωή.

Ενδεικτικό το γεγονός, ότι οι άλλες μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Τη Δευτέρα, οι Κινέζοι πήραν ξαφνικά πίσω κάθε δέσμευση για επιβολή δασμών στις εξαγωγές υφαντουργικών προϊόντων. Και την επομένη, οι Αμερικανοί διέκοψαν τις διαπραγματεύσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις στο Αιρμπάς. Είναι φανερό ότι βρίσκουν την Ευρωπαϊκή Ενωση αδύναμη, και σπεύδουν να επωφεληθούν.

Η αποξένωση των πολιτών από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια ημι-απόρρητη διαδικασία συμβιβασμών και συναλλαγών ανάμεσα σε ηγέτες - συνενόχους ήταν αδύνατον να μην έχουν συνέπειες.

Αυτή την ευρωπαϊκή ενοποίηση, αυτήν την από καθέδρας διακυβέρνηση, οι λαοί την απορρίπτουν. Σχήματα μεταρρυθμίσεων διαμορφωθέντα in vitro καταρρέουν όταν δουν το φως της ημέρας. Ο πολίτης τίποτε δεν αντιπαθεί περισσότερο από την ανασφάλεια. Η αβεβαιότητα δημιουργεί ανασφάλεια.

Η μεγάλη ευρωπαϊκή πρόκληση είναι να αντιμετωπιστεί η κοινωνική ανασφάλεια, υπόβαθρο στα δύο «όχι», το γαλλικό και το ολλανδικό.

K.T.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή