Έτινγκερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία με την Τουρκία λόγω Κυπριακού και προσφυγικού

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 10:45
UPD:10:46
EPA/OLIVIER HOSLET

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας. Αυτό αφορά αφενός μεν το θέμα της Κύπρου, στο οποίο παρεμπιπτόντως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό», είπε ο Eυρωπαίος Eπίτροπος.

A- A A+

Την ανάγκη να διατηρηθούν οι γραμμές επικοινωνίας με την Τουρκία, λόγω του Κυπριακού και του προσφυγικού, επισήμανε ο Γκίντερ Έτινγκερ, Eυρωπαίος Eπίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες γραμμές επικοινωνίας. Αυτό αφορά αφενός μεν το θέμα της Κύπρου, στο οποίο παρεμπιπτόντως βρισκόμαστε πολύ κοντά στην λύση και αφετέρου στο προσφυγικό», είπε ο Eυρωπαίος Eπίτροπος, αν και δεν έκρυψε την ανησυχία του για όξυνση του διχασμού στην Τουρκία.

«Η θανατική ποινή δεν αρμόζει στην κοσμοαντίληψή μας» και καμία χώρα δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. εάν εισαγάγει την θανατική ποινή, πρόσθεσε ο κ. Έτινγκερ. Ανέφερε ακόμη ότι ο Ερντογάν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά η Ευρώπη αναμένει «πως δεν θα χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα τα οποία δεν συνάδουν με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαρακτήρισε μακάβρια τη δήλωση του Ερντογάν ότι το πραξικόπημα ήταν δώρο Θεού και εξέφαρσε αμφιβολίες για το κατά πόσο «συνάδει με το κράτος δικαίου το να στέλνει πρόωρα στη σύνταξη χιλιάδες δικαστές». Ο Ερντογάν σταθεροποιεί τη θέση του στο εσωτερικό, αλλά απομονώνεται στο εξωτερικό, τόνισε.

Στο ερώτημα εάν είναι αφελές να στηρίζεται κανείς στον Ερντογάν για την επίλυση του προσφυγικού ο Έτινγκερ απάντησε: «Δεν μπορείς να διαλέγεις πάντα τους εταίρους σου. Εάν θέτεις αυστηρούς όρους δεν μπορείς να συνεργαστείς με πολλές χώρες. Η Τουρκία είναι απλώς σημαντική στο προσφυγικό».

Για το Brexit o κ. Έτινγκερ επισήμανε ότι την κύρια ευθύνη δεν έχουν οι Βρυξέλλες, αλλά ο Κάμερον ο οποίος το 2005 έκανε προεκλογική εκστρατεία με αντιευρωπαϊκά συνθήματα και έμπλεξε τον εαυτό του και τη χώρα του. Πρόσθεσε πάντως ότι η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή οικονομία και ότι «είναι προς το συμφέρον μας να διατηρηθούν οι κανόνες της εσωτερική ευρωπαϊκής αγοράς όσο είναι δυνατόν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή