Μετέωρο «Flux» στις ρωγμές των καθιερωμένων σχέσεων

Χορευτική παράσταση της Λίας Τσολάκη στην Πειραιώς 260, στις 21 και 22 Ιουλίου
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016 09:20
A- A A+

Βασιζόμενη σε υλικό από προγενέστερα έργα της, όπως το «PARKing» και το «aROUND», η χορεύτρια και χορογράφος Λία Τσολάκη επιστρέφει στη σκηνή με αυτή τη διττή της ιδιότητα, με την παράσταση «Flux», που παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στις 21 και 22 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Η δημιουργός επιθυμεί να ερευνήσει περαιτέρω την αμφισημία, που προκύπτει μέσα από την ανάληψη ρόλων (έμφυλων και μη), τη σημασία του παιχνιδιού στο πεδίο της καθημερινής ζωής που δεν εξαντλείται στο δίπολο «εργασία - διασκέδαση», αλλά μας συνδέει με τις καταβολές της κοινωνικής οργάνωσης.

Δοκιμάζοντας τα όρια της συνύπαρξής τους

Στη νέα της δουλειά, «Flux», η ρευστότητα των έμφυλων ταυτοτήτων, η μεταιχμιακότητα του σύγχρονου υποκειμένου τοποθετούνται στο επίκεντρο της χορογραφικής έρευνας. Ένας άνδρας και μια γυναίκα δοκιμάζουν τα όρια της συνύπαρξής τους, ανταλλάσσουν θέσεις ή διευρύνουν τους ήδη προδιαγεγραμμένους ρόλους, οι οποίοι καθορίζονται από τις κοινωνικές συμβάσεις και την ιστορία.

Ωστόσο, δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμη ντουέτο, που αποπειράται να φωτίσει τα άκρα στο δίπολο «άνδρας - γυναίκα», ούτε να ξεκαθαρίσει χαρακτηριστικά, που ανήκουν στο ένα ή στο άλλο φύλο. Σκοπός είναι οι ερμηνευτές να βρεθούν στις ρωγμές των καθιερωμένων σχέσεων, στον μετέωρο χώρο της ετερότητας, ώστε να διαρρήξουν - κατά το δυνατόν - τα «όρια του πραγματικού», να θέσουν ερωτήματα και τις βάσεις για μια βαθύτερη διαισθητική κατανόηση των φύλων.

Με πρωτότυπη μουσική από την αλληλεπίδραση τριών δημιουργών

Στην παράσταση υπάρχει πρωτότυπη μουσική, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση τριών δημιουργών. Στα κρουστά, η αμερικανίδα Ρόμπιν Σουλκόφσκι, γνωστή για τους πειραματισμούς της στην παραγωγή μουσικής με διάφορα μουσικά όργανα και αντικείμενα, με διεθνή καριέρα και συνεργασίες με σημαντικούς συνθέτες και μουσικούς. Στο «Flux», αυτοσχεδιάζει, παράγοντας μουσική με τα αντικείμενα και τα υλικά που βρίσκονται στον χώρο. Το τελικό ηχητικό τοπίο δημιουργείται με τη ζωντανή ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου από τους Βύρωνα Κατρίτση και Χρήστο Χριστόπουλο, που, με πρώτη ύλη τη μουσική της Σουλκόφσκι, παράγουν ένα ξεχωριστό μουσικό αποτέλεσμα.

Ταυτότητα παράστασης

Σύλληψη - σκηνοθεσία: Λία Τσολάκη, χορογραφία: Λία Τσολάκη, σε συνεργασία με τον Αλέξη Τσιάμογλου, πρωτότυπη μουσική: Ρόμπιν Σουλκόφσκι - Βύρων Κατρίτσης - Χρήστος Χριστόπουλος, σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού, κοστούμια: Λία Τσολάκη, φωτισμοί: Λίνος Μεϊτάνης, βοηθός παραγωγής: Ευθύμιος Χρήστου, εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δούρου, με την υποστήριξη του Χώρου Τέχνης art63. Χορευτές: Αλέξης Τσιάμογλου, Λία Τσολάκη. Η ομάδα ευχαριστεί τον Τάσο Κουκουτά για τη συμβολή του στη δραματουργική έρευνα της παράστασης, την Κική Μπάκα για τη συμβολή της στην κινητική έρευνα κατά τη διάρκεια των προβών, τη Ρένα Ανδρεαδάκη για τη συμμετοχή της στο πλαίσιο της παραγωγής, τον Κωστή Δασκαλάκη για την πολύτιμη βοήθειά του σε όλη τη διάρκεια των προβών, την Δραματική Σχολή Αθηνών «Γ. Θεοδοσιάδης» για την υποστήριξη και τη βοήθειά της, την default co.

Λία Τσολάκη.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Ε): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, φοιτητικό - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς