Τουρκία: Αναμένουμε στήριξη από πλευράς ΗΠΑ στο θέμα Γκιουλέν

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 18:07
UPD:18:33
REUTERS/JASON REED

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε φωτογραφία αρχείου. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το αίτημα έκδοσης του κ. Γκιουλέν εάν της παρασχεθούν αποδείξεις και στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι συμβατό με το αμερικανικό νομικό σύστημα.

A- A A+

Ισχυρή στήριξη από πλευράς των ΗΠΑ αναμένει η Τουρκία στο ζήτημα της έκδοσης του αυτοεξόριστου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αφού η Άγκυρα παρουσιάσει αποδείξεις σχετικά με τον ρόλο του στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.

Τα σχόλια του Τούρκου κυβερνητικού αξιωματούχου έγινα σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η Άγκυρα κατηγορεί τον κ. Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ από το 1999, όταν είχε διωχθεί από το τότε κεμαλικό καθεστώς της Άγκυρας, ως ενορχηστρωτή του στρατιωτικού πραξικοπήματος που είχε ως στόχο την ανατροπή του προέδρου της χώρας Ταγίπ Ερντογάν και της κυβέρνησης του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Ο ίδιος ο επικεφαλής του δικτύου Χιζμέτ αρνείται τις κατηγορίες. Η Ουάσινγκτον έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το αίτημα έκδοσης του κ. Γκιουλέν εάν της παρασχεθούν αποδείξεις και στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι συμβατό με το αμερικανικό νομικό σύστημα.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή