του Δημήτρη Χατζηνικόλα
«Κόκκινη γραμμή» είναι η απευθείας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας για την τάση των «53+» στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα που εκφράζουν δημόσια τη διαφωνία τους μέσω της ιστοσελίδας commonality.gr
Συγκεκριμένα, στις 16 του περασμένου Ιουνίου τα στελέχη της τάσης εξέφραζαν τη διαφωνία τους συνολικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, σημειώνοντας ότι «άποψη σοβαρών συνταγματολόγων είναι, ότι τα προβλήματα που προκύπτουν, απορρέουν από τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και όχι από τις υπάρχουσες συνταγματικές ρυθμίσεις». Και κατέληγαν ότι «ουσιαστικό πρόβλημα, που συνδέεται ευθέως με το Σύνταγμα, είναι μόνο αυτό της ποινικής ευθύνης των Υπουργών».
Ειδικά για την εκλογή ΠτΔ από τον λαό, σημείωναν ότι «είμαστε εντελώς αντίθετοι στην άμεση εκλογή του, από τον λαό», στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα ότι η πρόταση «πρέπει να συζητηθεί στην ΚΕ του κόμματος διότι εκ του Συντάγματος τα κόμματα διά των βουλευτών τους κινούν τη διαδικασία αναθεώρησης».
Κι επειδή από τότε μέχρι σήμερα το θέμα δεν συζητήθηκε στα αρμόδια κόμματα -μεσολάβησε μια Κεντρική Επιτροπή- ενώ ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ερωτηθείς σχετικά άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι ώριμο και το θέλει και ο ελληνικός λαός. Για τις αρμοδιότητες του το συζητάμε. Από την στιγμή που μπορεί να εκλέξει τον κάθε κοινοτάρχη γιατί όχι και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας», οι «53+» επανήλθαν.
Με νέο κείμενό τους το οποίο «ανέβηκε» την Κυριακή στο commonality.gr χαρακτηρίζουν «λαϊκισμό» τη φράση «να εκλέγεται άμεσα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επειδή το θέλει ο λαός». Αφενός διότι όπως σημειώνουν «τι νόημα έχει η φασαρία της απευθείας εκλογής ενός τελετάρχη» αφετέρου αν του δοθούν «αυξημένες αρμοδιότητες, τότε ο λαός ψηφίζει κάποιον, ο οποίος κατά τη διάρκεια της θητείας του είναι ανεξέλεγκτος στην άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων, δηλαδή ο λαός την έχει πατήσει».
Στέλεχος των «53+», μιλώντας στο naftemporiki.gr σημειώνει ότι η εκλογή ΠτΔ από τον λαό «προσδίδει στο πρόσωπο του αυξημένες αρμοδιότητες και άμεση εμπλοκή του, με διακριτό ρόλο, στην άσκηση πολιτικής εξουσίας» και αυτή τη στιγμή «Έχουμε ανάγκη ενίσχυσης των εξουσιών του Κοινοβουλίου και όχι μείωσής τους».
Κομματικές πηγές σημειώνουν ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος προβλέπονταν και στις προγραμματικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα παραδέχονται ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στα κομματικά όργανα, αλλά όπως λένε «αυτό θα γίνει άμεσα και συγκεκριμένα στην επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εντός του Ιουλίου».