Τουρκία: Έχουμε στα χέρια μας το αναλυτικό σχέδιο των πραξικοπηματιών

Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016 14:08
UPD:15:41
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Η τουρκική κυβέρνηση έχει στα χέρια της αναλυτικό σχέδιο των πραξικοπηματιών για το πώς θα οργάνωναν την πολιτική εξουσία μετά την ανατροπή των νόμιμων αρχών, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ τη Δευτέρα.

Οι πραξικοπηματίες είχαν λεπτομερή σχέδια για το ποιος θα αναλάμβανε κάθε υπουργείο και ποιος θα λειτουργούσε ως επικεφαλής του νέου καθεστώτος, πρόσθεσε ο κ. Γιλντιρίμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Οι έρευνες συνεχίζονται και οι συλλήψεις μελών των αρχών ασφαλείας συνεχίζονται», κατέληξε.

«Μόνο με αναθεώρηση συντάγματος η θανατική ποινή»

Η επαναφορά της θανατικής ποινής στο τουρκικό σύστημα δικαίου απαιτεί αναθεώρηση του συντάγματος και μια τέτοια απόφαση δεν πρέπει να ληφθεί υπό το κράτος βιασύνης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του ισλαμοσυντηρητικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η βούληση του λαού για τιμωρία των πραξικοπηματιών με την εσχάτη των ποινών δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης τόνισε, απευθυνόμενος στις ΗΠΑ, ότι είναι απογοητευτικό φίλοι της Τουρκίας να ζητούν αποδείξεις για την ενοχή του Φετουλάχ Γκιουλέν για να τον εκδώσουν στις τουρκικές αρχές, όταν «είναι γνωστό ότι το άτομο αυτό ενορχήστρωσε απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης».

Γερμανία - Ε.Ε.: Θανατική ποινή σημαίνει τέλος της διαδικασίας ένταξης

Την υπόμνηση ότι η επαναφορά της θανατικής ποινής, επ΄αφορμή του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, θα σήμαινε το τέλος κάθε διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε τη Δευτέρα η Γερμανία.

Η σχετική δήλωση έγινε από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανάλογη προειδοποίηση στην Τουρκία απηύθυνε και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, τονίζοντας ότι καμία χώρα στην οποία ισχύει ή θα ισχύσει η θανατική ποινή δεν μπορεί να φιλοδοξεί ότι θα ενταχθεί στην Ένωση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή