Κατατέθηκε η τροπολογία για τη ρύθμιση της τιμής του φυσικού αερίου

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 21:44
UPD:21:47
REUTERS/GLEB GARANICH

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, να “τινάξουμε στον αέρα» μέσα από τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά», είχε σημειώσει ο κ. Σκουρλέτης.

A- A A+

Τροπολογία για τη ρύθμιση της τιμής του φυσικού αερίου κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης η κυβέρνηση, όπως είχε προαναγγείλει από το απόγευμα ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, παρεμβαίνοντας στην συζήτηση του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Βάσει της τροπολογίας, αφαιρούνται για τα έτη 2012-15 από τον υπολογισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (ΡΒΠ) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) οι επιχορηγήσεις, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή κατά τη σύσταση της εταιρείας το 2007. Ως εκ τούτου, μειώνεται η ΡΒΠ του Διαχειριστή για τα παραπάνω έτη, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η ανακτήσιμη διαφορά των ετών 2006-10 η οποία είχε οριστεί σε 319 εκατ., επανακαθορίζεται σε 213 εκατ. ευρώ.

«Με βάση τον μέχρι τώρα ισχύοντα κανονισμό οδηγούμαστε σε μια κατάσταση, η οποία θα έλεγα οδηγούσε στη διαμόρφωση τιμών, οι οποίες ήταν ακραίες και προκλητικές. Εάν εφαρμόσουμε τον ήδη υφιστάμενο κανονισμό διαμόρφωσης των τιμών, θα πρέπει να υιοθετήσουμε αυξήσεις της τάξεως του 68%», είχε σημειώσει ο κ. Σκουρλέτης επισημαίνοντας ότι η αύξηση «θα επιβάρυνε και τα νοικοκυριά, κυρίως όμως, θα επιβάρυνε την εγχώρια βιομηχανία που χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο».

Παράλληλα θα είχε επίδραση υπέρ του αγοραστή του ΔΕΣΦΑ που είναι η «SOCCAR». Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι η «SOCCAR» «θα έδινε 400 εκατ. για το 66% και θα είχε να λαμβάνει, για τα επόμενα χρόνια, το 66% των 829 εκατομμυρίων ευρώ».

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι, να “τινάξουμε στον αέρα» μέσα από τέτοιες παράλογες απαιτήσεις, την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και να επιβαρύνουμε τα ελληνικά νοικοκυριά, είχε σημειώσει ο κ. Σκουρλέτης και ανακοίνωσε ότι «θα πάμε σε μια λελογισμένη αύξηση, η οποία να μην δημιουργεί προβλήματα και μάλιστα δεν θα γίνει αισθητή- αν λάβουμε υπ' όψιν μας, ότι οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου έχουν πέσει».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή