Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή και την αθλητική οικογένεια της χώρας, με ψήφισμα που τα μέλη της Ολομέλειας υιοθέτησαν στις 5 Ιουλίου.
Το ψήφισμα για το μέλλον του ελληνικού αθλητισμού, που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας Ισίδωρος Κούβελος, προτείνει -μεταξύ άλλων- τη συστράτευση για την ανασύνταξη του αθλητικού κινήματος, τη θεσμοθέτηση αθλητικού σχεδιασμού τετραετίας και την ενδυνάμωση του ρόλου της ΕΟΕ στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η επιστολή της ΕΟΕ:
«Κύριε Υπουργέ
Ορμώμενοι από την προτροπή του Προέδρου της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που έγινε με την ευκαιρία της προώθησης της νέας φιλοσοφίας που διέπει το Ολυμπιακό κίνημα, οι αθλητικοί φορείς να αναζητούν έδαφος συνεργασίας με τους πολιτικούς φορείς, με στόχο την βελτίωση του επιπέδου του αθλητικού κινήματος στην κάθε Χώρα, οι εκπρόσωποι των αθλητικών Ομοσπονδιών Μελών της ΕΟΕ, σας απευθύνουμε το παρακάτω ψήφισμα, το περιεχόμενο του οποίου συμφωνήθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της ΕΟΕ της 5/7/2016.
Εκφράζουμε την ελπίδα ότι, σε αντίθεση με προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συμφωνήσετε με τις Αρχές που περιέχει, με στόχο να τονώσουμε από κοινού, πάνω σε υγιείς βάσεις, τον Αθλητισμό στην σύγχρονη Ελλάδα. Προκειμένου λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα νέο περιβάλλον μέσα στο οποίο οι Έλληνες αθλητές θα μπορέσουν να φθάσουν σε υψηλά όρια απόδοσης και να μετατραπούν σε υποδείγματα για τις επερχόμενες γενιές, ζητάμε να μελετήσετε με αντικειμενικότητα τις προτάσεις μας και να προχωρήσετε σταθερά στην νέα εποχή του ελληνικού αθλητισμού, χωρίς προκαταλήψεις, αγκυλώσεις και δεσμεύσεις του παρελθόντος.
Έτσι αποφασίσαμε να προχωρήσουμε ενωμένοι όλοι μας, με μια κοινή γραμμή πλεύσης με κατεύθυνση την ανασύνταξη του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα. Η εμπειρία όλων μας είναι απαραίτητη σε αυτή την προσπάθεια και κανένας δεν περισσεύει σε αυτόν τον κοινό αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε απαραίτητη τη θεσμοθέτηση ενός σοβαρού αθλητικού σχεδιασμού τετραετίας, και την δημιουργία ενός οργάνου εθνικού προγραμματισμού με την συμμετοχή μόνιμων εκπροσώπων της ΕΟΕ, των εθνικών Ομοσπονδιών, προσωπικοτήτων με αποδεδειγμένη αθλητική εμπειρία και αθλητών.
Να συμβάλλουμε στην δημιουργία ενός πλέγματος προστασίας των οργάνων και των θεσμών που διοικούν σήμερα τον αθλητισμό στην Χώρα μας. Αυτό θα γίνει με σωστές και υγιείς προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, που θα στηρίζονται στην κατοχύρωση της πλήρους αυτονομίας και ανεξαρτησίας της λειτουργίας των αθλητικών θεσμών, στο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κανόνες των διεθνών υπερκείμενων ενώσεων του κάθε αθλήματος, ο Καταστατικός Χάρτης της ΔΟΕ και το ελληνικό Σύνταγμα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η απόλυτη διαφάνεια στις σχέσεις μεταξύ Αθλητικών Οργάνων και Ανωνύμων Εταιριών και η αντικειμενική και διαφανής διαδικασία επιλογής των οργάνων απονομής αθλητικής δικαιοσύνης σε συνεργασία με τις υπερκείμενες διεθνείς Αθλητικές Ενώσεις. Να καταστήσουμε την ΕΟΕ ουσιαστικό όργανο στήριξης και προβολής του υψηλού αθλητισμού της χώρας μας, κάτω από μια διαφορετική νομική μορφή, εκείνη δηλαδή του ΝΠΙΔ, πάντοτε κάτω από τον απαραίτητο κατασταλτικό έλεγχο της Πολιτείας.
Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να ζητήσουμε από το Κράτος να θεσπίσει ετήσια σταθερή και μόνιμη επιχορήγηση της ΕΟΕ, που να εξασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της, την υλοποίηση του σκοπού της όπως αυτός περιγράφεται στον Καταστατικό Χάρτη της ΔΟΕ, το προσωπικό και τους συνεργάτες της και τέλος τις ποιοτικές δράσεις της που αποσκοπούν στην ενίσχυση του υψηλού αθλητισμού σε όλα τα Ολυμπιακά αθλήματα με την συνεργασία των αντίστοιχων Ομοσπονδιών.
Να συνδράμει η ΕΟΕ, μέσα από την δυνατότητα που θα της παρασχεθεί, στην πάταξη του ντόπινγκ, που εξακολουθεί να μαστίζει τον διεθνή και ελληνικό αθλητισμό και παράλληλα να αλλοιώνει τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι» και της «αριστείας». Να αναπτύξουμε προγράμματα εκπαίδευσης όλων των μελών του αθλητικού κινήματος της Χώρας μας, πάνω στις αξίες του Ολυμπισμού και τις διεθνείς πρακτικές, χρησιμοποιώντας την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδος (ΕΘΝΟΑ) ώστε να προετοιμάσουμε σωστά την επόμενη γενιά διοικητικών παραγόντων, που θα αναλάβουν τις τύχες του ελληνικού αθλητισμού.
Κύριε Υπουργέ, οι παραπάνω θέσεις δεν αποτελούν πυροτέχνημα πάνω από το αθλητικό οικοδόμημα της Χώρας στοχεύοντας να εντυπωσιάσουμε και να αποφύγουμε την αυτοκριτική μας για το πόσο ευθυνόμαστε όλοι μαζί για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον ελληνικό αθλητισμό.
Αντίθετα, δείχνει την ευαισθησία που έχουμε όλοι εμείς που έχουμε υπηρετήσει τον αθλητισμό από διαφορετικές θέσεις ο καθένας για πολλά χρόνια, μακριά από πολιτικές σπέκουλες και εξαρτήσεις, να δημιουργήσουμε μια νέα πλατφόρμα διαμόρφωσης του νέου αθλητικού γίγνεσθαι, που θα στηρίζεται σε σύγχρονες και υγιείς βάσεις, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τις οδηγίες της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Θέτουμε τον εαυτό μας στην διάθεση σας για μια γόνιμη και παραγωγική συζήτηση».