«Η Ινδία θα εκπληρώσει τους κλιματικούς της στόχους νωρίτερα από ό,τι έχει δεσμευθεί»

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 20:22
UPD:20:24
SHUTTERSTOCK

Ο Τζαβαντεκάρ παραδέχτηκε όμως ότι ο άνθρακας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό κομμάτι της παραγωγής ενέργειας της Ινδίας για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά επισήμανε πως η άνοδος του φόρου άνθρακα είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη χρήση του.

A- A A+

Η Ινδία είναι πλέον ένας παγκόσμιος ηγέτης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, υποστηρίζει ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας, παρά τα προγραμματισμένα μεγάλα έργα άνθρακα.

Ο Πρακάς Τζαβαντεκάρ δήλωσε σε συνάντηση στο Νέο Δελχί ότι η Ινδία μπορεί να επιτύχει τους στόχους της για τη μείωση του άνθρακα νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η χώρα με τις τέταρτες υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο σχεδιάζει να μειώσει τα επίπεδα άνθρακα ως συνάρτηση του ΑΕΠ έως και κατά 35% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005, και να αυξήσει το μερίδιο της καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα στο 40% ως το 2030.

Αυτοί οι φιλόδοξοι στόχοι συνεισέφεραν στην επίτευξη μίας νέας παγκόσμιας συνθήκης για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, σύμφωνα με τον Τζαβαντεκάρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Ινδία μπορεί να ξεπεράσει τις δεσμεύσεις της.

Τα σχόλια του απερχόμενου υπουργού είναι εναρμονισμένα με εκείνα του υπουργού Ενέργειας Παϊγιούς Γκογιάλ, ο οποίος έχει προβλέψει ότι η χώρα θα ανταποκριθεί εύκολα στον στόχο των 100 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας ως το 2022, εν μέσω δραματικών πτώσεων των τιμών των ηλιακών συλλεκτών.

Ο Τζαβαντεκάρ ήταν ο εκπρόσωπος της Ινδίας στις διαπραγματεύσεις της συνόδου κορυφής του Παρισίου το 2015, όπου η ασιατική χώρα βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών λόγω του πληθυσμού και της οικονομικής ανάπτυξής της. Μέχρι τότε ο Ινδός υπουργός ήταν υπέρμαχος της θέσπισης λιγότερο αυστηρών περιορισμών για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Στον Τζαβαντεκάρ ανατέθηκε τώρα το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανθρωπίνων Πόρων και ο ίδιος δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους τέως συνεργάτες του να μην επιβραδύνουν την πρόοδο που σημειώθηκε στο Παρίσι.

Ο Τζαβαντεκάρ παραδέχτηκε όμως ότι ο άνθρακας θα εξακολουθήσει να αποτελεί βασικό κομμάτι της παραγωγής ενέργειας της Ινδίας για αρκετό χρονικό διάστημα, αλλά επισήμανε πως η άνοδος του φόρου άνθρακα είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει τη χρήση του.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, οι προγραμματισμένες επενδύσεις άνθρακα της Ινδίας μπορούν να τριπλασιάσουν τις εκπομπές της ως το 2040, απειλώντας τους στόχους που τέθηκαν στη σύνοδο κορυφής του Παρισίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή