Ψηφίστηκε επί της αρχής το ν/σ για την αξιολόγηση της ανώτατης εκπαίδευσης

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 15:20
A- A A+

Ψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζοντας το αποσπασματικό, αναποτελεσματικό και πρόχειρο, ενώ κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προσπάθεια ελέγχου των πανεπιστημίων και κατάργηση της αυτοτέλειάς τους.

Ο υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος, διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης αποβλέπουν στην επιβολή ποινών, αντίθετα -είπε- αναζητούνται με ειλικρίνεια τα αίτια και οι λύσεις των προβλημάτων των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Όπως επισήμανε ο κ. υφυπουργός το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό που υπήρχε για την αξιολόγηση του έργου των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ενώ επανέλαβε την κυβερνητική δέσμευση ότι στο τέλος της τετραετίας η χρηματοδότηση θα φθάσει στο 5%.

«Η εξωτερική αξιολόγηση γίνεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και λαμβάνει υπόψη της την εσωτερική αξιολόγηση, ενώ διασφαλίζεται η ανεξαρτησία της Αρχής, διότι πρώτον δεν αξιολογεί η ίδια και έτσι δεν πλήττεται η αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, και δεύτερον τα μέλη της δεν ορίζονται από την Πολιτεία, αλλά από τη σύνοδο των πρυτάνεων. Μόνο ο πρόεδρος της Αρχής ορίζεται αφού περάσει από την κρίση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ το έργο τίθεται σε αξιολόγηση από διεθνείς αρχές και εμπειρογνώμονες», τόνισε ο κ. Ταλιαδούρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή