Στη Σύνοδο Κορυφής θα κριθεί η τύχη του Ευρωσυντάγματος

Τρίτη, 07 Ιουνίου 2005 16:46
A- A A+

Mε το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 16 και 17 Ιουνίου οι χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το Ευρωσύνταγμα. Η κατάσταση περιπλέκεται από τη βρετανική απόφασης αναστολής επ' αόριστον της διαδικασίας για τη διοργάνωση δημοψηφίσματος. Επισήμως, η Βρετανία -η οποία θα αναλάβει από τον Ιούλιο την προεδρία της Ε.Ε. για το επόμενο εξάμηνο- επιμένει ότι όλοι θα πρέπει να περιμένουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Μάλιστα ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς υπεραμύνθηκε του Ευρωσυντάγματος, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα "συνετό βήμα προς τα εμπρός" για το μέλλον της Ευρώπης. Εκτίμησε μάλιστα

ότι δεν είναι εντελώς νεκρό, αλλά ορισμένα σημεία του πρέπει να διασωθούν.

Αλλαγή στάσης παρατηρείται σε Δανία και Πολωνία. Ο πρωθυπουργός της Δανίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε χθες ότι «το δημοψήφισμα (στη Δανία) θα γίνει στις 27η Σεπτεμβρίου, αφού εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής».

Ο πολωνός πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι πιθανό να αναβληθεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 9 Οκτωβρίου, εάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής δε ληφθεί απόφαση για την τύχη του Ευρωσυντάγματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή